Българската страна подкрепя идеята за обявяването на моряците за ключови работници

Pan.bg 28 юни 2021 | 12:18 views (759) commentaries(0)
img Подкрепих идеята за присъединяването на България към резолюцията на ООН, според която „моряците и другият морски персонал“, ще бъдат признати за ключови работници, съобщи министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Георги Тодоров по време на откриването на Международния морски форум на 25 юни т.г. в Бургас.

„В края на месец май изпратих писмо до Генералния секретар на Международната морска организация (IMO) за присъединяването на страната ни към общата резолюция. Направих и предложение към своя колега, министъра на здравеопазването, за изготвянето на специален протокол за действие по отношение моряците, които заминават или се прибират от рейс, както и на членовете на екипажите на корабите, посещаващи български пристанища“, заяви още той.

Транспортният министър отправи и призив към всички присъстващи днес да подкрепят заключителния документ на форума за присъединяването на България към резолюцията на ООН.

В своето изказване Георги Тодоров подчерта, че една от актуалните теми в Европейския съюз е трансформирането на икономиката към висока ефективност, въглеродна неутралност и екологичност. По думите му голяма роля в този процес се отдава на секторите, свързани с морето, обединени под името „синя икономика“. Тя изисква сътрудничество с държавите, с които делим един басейн, подчерта той.

„Говорейки за подобряване на ефективността, трябва да отбележим съществената роля на пристанищната инфраструктура и мултимодалните връзки с другите видове транспорт. Инвестициите в развитието на съвременна инфраструктура са гарант за повишаването на положителния ефект върху екологията, условията на труд, както и привличането и обработването на повече товари“, добави министър Тодоров.

Пристанищата ни в Бургас и Варна изпълняват своите инвестиционни програми и показват добри темпове на развитие, каза още той. „Стремим се, българските черноморски пристанищата да се превърнат в още по-привлекателни места за бизнес, отдих и култура. Да бъдат визитната картичка на България“, заяви Георги Тодоров.

В словото си министърът припомни, че 25 юни е белязан с още един важен повод, а именно Международният ден на моряка. Транспортният министър поздрави всички моряци, техните семейства, както и работещите в морския сектор. „Да си моряк е начин на живот и призвание. Изразявам искреното си уважение към всички Вас, избрали моряшката професия – професия на мъжество, сила на духа и отговорност!“

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Георги Тодоров откри и Международната детска регата „Черноморец Бургас 2021“.

/www.mtitc.government.bg/


РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >


Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Българската страна подкрепя идеята за обявяването на моряците за ключови работници

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/1 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка