Над 200 души ще участват в плувния маратон Галата - Варна

Pan.bg 31 юли 2021 | 13:59 views (804) commentaries(0)
img 81-ят традиционен плувен маратон Галата- Варна ще се проведе на 1-ви август. До момента за участие са се регистрирали около 220 души от Белгия, Дания, Германия, Хърватия, Русия и България. Ден по-рано - на 31 юли, събота, ще се проведе масовото плуване 1000 х 1000. Организатори на събитията са Община Варна, плувен спортен клуб „Черно море“ и ВМС на Република България.

Сборният пункт за маратона е новото рибарско пристанище „Карантината“. За улеснение на плувците, които нямат транспорт, във времето от 7,00 до 8,00 ч на интервал от 10 минути от Катедралата ще тръгва по един специален автобус, обозначен с информационна табела за маратона.

Стартът ще бъде даден в 9,30 ч след инструктаж. Разстоянието по права линия, което трябва да преплуват участниците, е около 4500 метра. Участниците ще финишират на непосредствено до буна № 2.

Наградният фонд за маратона е на обща стойност 6800 лв. Победителите – мъж и жена, получават парични награди от по: I място – 1000 лв.; ІІ място – 700 лв.; ІІІ място – 500 лв.; ІV място – 400 лв.; V място – 300 лв.; VІ място – 200 лв. С парични награди се отличават и най-добре представили се: варненец, мъж и жена – по 100 лв. 200 лв. е бонусът за плувец с увреждания, толкова получава и плувецът, регистрирал най-много участия в маратона.

Официалната церемония по награждаването ще се проведе в 12,30 ч.

И тази година Галата – Варна ще бъде съобразен изцяло с изискванията, наложени от епидемичната обстановка в страната. За безопасното протичане на събитието и опазване здравето и живота на всички участници организаторите призовават към стриктно спазване на изискванията за участие и правилата за безопасност. Плувците, които ползват автобусите на градския транспорт от Катедралата до местността „Карантината“, трябва да бъдат задължително с предпазни маски.

Ден преди 81-ия маратон Галата-Варна – на 31 юли, събота, ще се проведе петото издание на масовото плуване 1000 х 1000. Записването започва в 8 ч на плажа под „Мистър Баба“, а в 9 и 10 часа са стартовете. Две големи групи ще стартират в проявата. В 9 ч ще бъде даден стартът на участниците от ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“, които с това плуване ще отбележат 140 г. от създаването на висшето училище.
След като те приключат, в 10 ч, ще стартират всички останали участници. Всеки плувец ще участва в томболата със своя номер, ще бъдат раздадени награди.

Справка в сайта на РЗИ – Варна сочи, че морската вода в акваторията на Варненския залив е чиста и всички микробиологични показатели са в норма, съобщават още организаторите.

Маратонът е провежда с подкрепата на „Морска администрация“, ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“, Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" -Варна, Медицинския център по рехабилитация и спортна медицина, Българския червен кръст, Медицинския университет, Българската морска камара, "Градски транспорт" ЕАД, Областната дирекция на МВР и Общинска полиция, доброволческа организация „Устрем“.

/www.varna.bg/
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка