Представиха резултатите от проекта за намаляване на морските отпадъци в крайбрежните райони на Черно море

Pan.bg 13 авг 2021 | 13:41 views (429) commentaries(0)
img Мариета Ханджиева

Успешното приключване на проект „Иновационни техники и методи за намаляване на морските отпадъци в крайбрежните райони на Черно море“ финансиран по СОП „Черноморски басейн“ 2014 – 2020 и постигнатите резултати, бяха оповестени днес на заключителна пресконференция, организирана от Община Бургас и Фондация „Виа Понтика“ – партньори по проекта.

Проектът с продължителност 30 месеца, се реализира с цел подобряване екологичното състояние на Черно море, като се намали количеството отпадъци в него и по крайбрежието.

Резултатите включват изследване на теченията в Черно море и свързаните с тях потоци от отпадъци, като проектът се фокусира най-вече върху пластмасите.

Данните са отразени върху интерактивна карта, която може да бъде намерена на интернет страницата на проекта:

https://redmarlitter.eu

Бяха проведени 4 сезонни мониторингови кампании по почистване на неохраняеми плажни ивици по южното ни Черноморие, сортиране и преброяване на видовете отпадъци.

В резултат на проведените изследвания бяха разработени методология и насоки за справяне с морските отпадъци, които включват предприемане на мерки за намаляване и елиминиране използването на пластмаса за еднократна употреба, с ангажиране на широката общественост и представители на местния бизнес – предимно ресторантьори.

Краткия филм, посветен на отпадъците и какво можем да направим, за да дадем своя принос за намаляване на количеството им, можете да гледате тук:

" target="_blank">

/www.burgas.bg/
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка