Филм, изложба и сборник представят рибарските традиции в Ломско

Pan.bg 15 авг 2021 | 22:25 views (560) commentaries(0)
img Филм, изложба и сборник представят рибарските традиции в Ломско.

Заглавието на филма е „Рибари и пейзажи“, темата на постерната изложба - „Рибарите от Лом и Орсоя“, а сборникът с разкази се нарича „Рибарската общност в Лом“.

Инициативата за създаването им е по проект "Културно наследство на Дунавските рибари". Общността в Лом и Орсоя“ на сдружение "Европейски пространства 21", в партньорство с музеите в Русе и Лом.

Проф. д-р Николай Ненов, етнолозите Искра Тодорова, Силвия Трифонова от Регионалния исторически музей в Русе и Цвета Ненова, председател на сдружение "Европейски пространства 21", са извършили етноложко теренно проучване и са автори на филма, сборника и изложбата, които могат да се видят на сайта https://fishingheritage.eu/

Изложбата, сборникът с разкази и филмът бяха представени от авторите в Ломския исторически музей.

"Много е важно да подчертаем, че рибарите са градски хора, те са част от града, независимо дали говорим за Тутракан, Свищов или Лом. Това са хората, които живеят в своите градове и за това, когато разгърнете дигиталния сборник, с над 80 страници разкази на местни рибари, ще видите как историята тук започва отпреди Втората световна война."- каза по време на представянето на изложбата проф. д-р Николай Ненов, автор на сборника с разкази "Рибарската общност в Лом".

"Проектът е част от системните ни усилия за съхраняване и популяризиране на наследствата на местните общности в България и демонстрира концепцията ни да работим в ефективни партньорства. Финансовата подкрепа на Национален фонд "Култура" е същностна за подобни начинания. Проектът изследва знанието, уменията и практиките на местната рибарска общност, които имат измеренията на нематериално културно наследство, тъй като са част от традиционния щадящ риболов по Дунав, който съществува от хилядолетия.“- допълни Цвета Ненова, председател на сдружение "Европейски пространства 21".

/www.lom.bg/
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка