Първокурсник от ВВМУ ще участва в най-голямата образователна програма за космически технологии и изследвания в България

Pan.bg 17 авг 2021 | 14:24 views (725) commentaries(0)
img Георги Николов

Антон Атанасов е един от 20-те младежи, избрани да участват в най-голямата образователна програма за космически технологии и изследвания в България – Space Challenges ВООТСАМР. Обучението ще се води от експерти от НАСА, Масачузетски технологичен институт (MIT), Станфорд и Харвард, Европейската космическа агенция, Виенския университет.

Студентът, първокурсник от специалност „Киберсигурност“ от ВВМУ, е избран в конкуренция с десетки младежи от страната, кандидатствали за космическото обучение. Антон Атанасов идва в Морско училище от Математическа гимназия „Д-р Петър Берон“ – Варна, в последните две години работи заедно с екипа на Студентското космическо общество на Морско училище по проекти на НАСА и Европейската космическа агенция.

РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >

Главен организатор и спонсор на космическото обучение е българската космическа компания EnduroSat, която е основен партньор на програмата. Българската космическа компания EnduroSat инвестира близо 4,2 млн. лв. в нови лаборатории за тестване на спътници.

Космическата компания „Ендуросат“ предостави на ВВМУ „Никола Вапцаров“ през 2019 г. комплект от апаратура за обучение за комуникация със спътници.

Едномесечната инициатива е насочена изцяло към практическо космическо образование и събира на едно място над 20 експерти от космически агенции, водещи университети и компании от цял свят. Младежите, успешно преминали първоначалния подбор, ще участват в единствената на Балканите практическа програма за космически науки, посветена на космическото инженерство и технологиите.

„Изключително развълнуван съм да имаме възможност да приветстваме в България експерти от водещи космически агенции, университети и компании. В рамките на Space Challenges BOOTCAMP кадетите (б.а. – така наричаме избраните участници) ще имат възможността да придобият своя първи практически опит в космическия сектор. Космосът никога не е бил толкова близо“ – казва Райчо Райчев, основател и изпълнителен директор на EnduroSat и Space Challenges.

/www.naval-acad.bg/Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Първокурсник от ВВМУ ще участва в най-голямата образователна програма за космически технологии и изследвания в България

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/1 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка