Несебър и черногорският Котор подновяват Меморандума за сътрудничество по инициатива на посланик Меглена Плугчиева

Pan.bg 20 окт 2021 | 15:28 views (360) commentaries(0)
img Pan.bg

В онлайн среща кметовете на Несебър Николай Димитров и на Котор Владимир Йокич подновиха връзките между градовете, включени в престижната листа на Световното наследство на ЮНЕСКО, като подписаха Меморандум за сътрудничество.

В онлайн церемонията се включи и Нейно Превъзходителство Снежана Радович, посланик на Черна гора в България.

РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >

Меморандумът укрепва отношенията между двата града и установява бъдещото взаимодействие между тях в сферите на: опазване на историческото наследство; културата; туризма; спорта; сътрудничеството при обмяна на полезни идеи и практики за популяризация на материалните и нематериални ценности; споделяне на важен опит в рекламирането и представянето на Несебър и Котор и тяхната хилядолетна история в условията на съвременните икономически реалности.

В черногорския град събитието бе отбелязано с изложба „Българските паметници под егидата на ЮНЕСКО“, осъществена със специалната подкрепа на Държавния институт за култура към Министерството на външните работи на България.

Тя се откри в 13.00 часа на датата на подписването – 18 октомври, в църквата „Свети Павел“. Домакини на изложбата са Нейно Превъзходителство г-жа Меглена Плугчиева и кметът на Котор Владимир Йокич. От 26 октомври експозицията ще бъде представена в столицата на Черна гора – Подгорица.

Актът на официализиране на отношенията между Несебър и Котор има важно значение и цели осъществяване на фактическо сътрудничество и сближаване между два значими балкански града. Чрез него ще се даде нов тласък и възможности за обмяна на опит в сфери от взаимен интерес в регионален и международен план.

Несебър продължава да затвърждава името си на град, поддържащ широки международни контакти. Особен интерес за местната власт представляват отношенията с балканските градове в листата на ЮНЕСКО поради сходния статут и произтичащите от него висок престиж и отговорност за опазване и съхраняване на историческото и архитектурно световно наследство.

/www.nessebarinfo.com/Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Несебър и черногорският Котор подновяват Меморандума за сътрудничество по инициатива на посланик Меглена Плугчиева

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/1 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка