Среща на В. Върбанов, зам.-министър на транспорта с Българската морска камара (БМК)

Pan.bg 09 яну 2022 | 15:19 views (780) commentaries(0)
img На 08.01.2022 год., в офиса на Българска морска камара се проведе кратка среща с г-н Владимир Върбанов - зам.министър по транспорта с цел да се набележат по кои общи въпроси трябва да започне съвместно им решаване, с цел подобряване бизнес климата в морската индустрия.

Като първа стъпка бе приложено да бъдат изпратено предложение за промяна на законодателството, в частност КТК и/или и други закони, които третират изоставените кораби в български пристанища.

За съжаление, този проблем въобще не е засегнат в българското законодателство, което е очевиден пропуск, а почти всички пристанищни оператори, корабостроителни и кораборемотни заводи страдат от това, че в случай на изоставен кораб, се възпрепятства работата на терминалите, като ги вкарват в огромни разходи.

РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >

Г-н Б. Богданов информира, че Българска морска камара е поставяла многократно този въпрос пред предни парламенти и правителства, но досега нямаше някакво реално развитие.

В. Върбанов заяви, че веднага щом получи предложението, то ще бъде разгледано от специалистите от МТИТ и веднага ще бъде придвижено за решаване по компетентност към Народното събрание. БМК се ангажира в най-кратък срок да изпрати предложението.

Отделно от това, БМК се ангажира в близко бъдеще да предложи набор от мерки, които според членовете на БМК трябва да бъдат незабавно решени.

Бяха обсъдени и следващи стъпки, както по законодателната рамка, която определя морския бизнес, така също и за устойчиво развитие на морската индустрия и като цяло синята икономика.

В. Върбанов изрази огорчение, че досега морската индустрия е била подценявана от всички досега управляващи без изключение и това е довело до драматично изоставяне спрямо наши съседни страни, като Румъния, примерно.

Той сподели, че е наясно, че наваксването на това с десетилетия изоставане ще бъде много трудно, но това допълнително го мотивира за още по-решителни действия.

Опростяване на процедурите, навлизане на електронното управление в морския сектор, модернизиране на морските и речни пристанища, нови технологии, повишаване опазването на околната среда от страна на пристанищните оператори, корабостроителните и кораборемотните заводи и др. ще бъдат приоритети сред задачите на Министерството на транспорта и информационните технологии, ни увери Върбанов.

От своя страна, БМК декларира, че ще съдейства по своя най-добър начин с компетентни и професионални мнения и предложения от своите членове и искрено се надяваме постепенно да бъде наваксвано това изоставяне.

За скъсяване на дистанцията, БМК предложи на г-н В. Върбанов да го кани на свои заседания на УС, когато се обсъждат важни въпроси за морската индустрия, което В. Върбанов прие с готовност.

/www.bcs.bg/Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Среща на В. Върбанов, зам.-министър на транспорта с Българската морска камара (БМК)

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/1 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка