Флагът на мисията на ЕС за Украйна ще се вее в Полша и Германия

Pan.bg 14 ное 2022 | 07:33 views (1384) commentaries(0)
img pan.bg
Източник: otbrana.com


Генералният щаб на Украинските въоръжени сили вече е изпратил писмо с искане за необходимата подкрепа.

Звеното за планиране и провеждане на военни мисии и операции на ЕС ще бъде Щаб на стратегическо ниво. На оперативно ниво, в гр. Жаган, Полша, ще бъде развърнато многонационално Командване на ЕС за общовойсково обучение. В Германия ще се формира многонационално Командване за специализирана подготовка, което ще ръководи дейностите по обучение на нейна територия. Политическият контрол върху мисията ще се упражнява от Комитета по политика и сигурност.


Вече е в ход изпълнението на Решение на Съвета „Външни работи“ от 17 октомври т.г. С него Европейският съюз установява Мисия за военно подпомагане на Украйна (EUMAM). Тя е част от Интегрирания подход на ЕС за оказване на подкрепа на Украйна.Има, обаче, „не изпълнителен“ мандат, което означава без използване на сила и е с първоначална продължителност от 2 години, считано от нейното стартиране. Очаква се оперативна и тренировъчна дейност на терен в да започне в кредата на този месец, а до края, а до края да се декларира постигането на начални оперативни способности.

С приемането на Решение за оказване на военна и военно-техническа подкрепа на Украйна на 3 ноември Народното събрание задължи Министерския съвет до 10 ноември да предприеме всички необходими действия за деклариране готовността на България за принос към мисията. Това правителството стори на 9 ноември.

Целта на мисията е да допринесе за подобряване на военните способности на Въоръжените сили на Украйна, тяхното възстановяване и повишаване на възможностите за ефективно провеждане на операции. Смята се, че това ще позволи на страната да защити украинските граждани и своята териториална цялост в рамките на международно признатите й граници, както и да упражнява ефективно своя суверенитет.

За постигането на тази цел, EUMAM предоставя на Въоръжените сили на Украйна индивидуална и колективна подготовка на тактическо ниво, специализирано обучение на личен състав, подготовка на бойни формирования за териториална отбрана. И още - въоръжение, техника и боеприпаси за окомплектоване на формирования от Въоръжените сили на Украйна. Мисията ще координира и синхронизира дейностите на държавите членки в подкрепа на Въоръжените сили на Украйна и няма да извършва дейности по придружаване на обучените от нея украински формирования, след тяхното развръщане на територията на Украйна. Тоест, участието ще бъде на територията на страна съюзник от НАТО.

Генералният щаб на Украинските въоръжени сили е изпратил писмо с искане за необходимата подкрепа. Основен приоритет е предоставяне на въоръжение и техника, подготовка и сглобяване на новосформирани механизирани, танкови и артилерийски подразделения на ниво рота, батальон, както и щабове на батальони и бригади. Необходимостта от специализирана индивидуална подготовка включва обучение за ремонт и поддръжка на материална част, въоръжение и техника, което включва бойни транспортни, зенитни, ракетни, артилерийски, авиационни, ПВО, безпилотни, електронна борба, ЯХБЗ средства. Приоритетна е специалната подготовката за снайперисти, по управление на авиационни операции, за сапьори и бойни санитари.

Съгласно чл. 41, параграф 2 от Договора за ЕС и в съответствие с Решение 2021/509 относно Общата външна политика и политиката за сигурност на ЕС, оперативните разходи, произтичащи от решението за установяване на EUMAM, имащи военни импликации или такива с отбранителен характер ще бъдат за сметка на държавите членки.

Предвижда се на наша територия да се подготвя модул на бойни санитари - до 15 военнослужещи на месец, до 4 модула в рамките на година. Участието на български военнослужещи в мисията, посочва министърът на отбраната Димитър Стоянов на правителственото заседание, в т.ч. и щабни офицери ще допринесе за повишаване на оперативната съвместимост и придобиването на опит в планирането и провеждането на мисии на ЕС на стратегическо и оперативно ниво

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка