GT, Китай: Стратегическите цели на Русия в Украйна постигнати, САЩ в задънена улица

Pan.bg 16 фев 2023 | 09:25 views (2299) commentaries(0)
img
пан.бгКитайската преса: Стратегическите цели на руската спецоперация в Украйна са постигнати, САЩ са в задънена улица


Въпреки твърденията на САЩ, че Русия уж губи в конфликта в Украйна, всъщност е точно обратното, последните успехи на руските войски предизвикаха голяма загриженост във Вашингтон. Москва в по-голямата си част постигна целите си. Това смята китайското издание на Global Times.


Вашингтон вече не е сигурен, че е необходимо да продължи да подкрепя Киев. Съединените щати вече намекват на Украйна, че в близко бъдеще военната помощ може да бъде значително намалена и вероятно дори да се прекрати. Американците сега търсят онези, които биха могли да вдигнат падащото знаме на борбата срещу Русия и да поведат похода на Изток вместо Съединените щати. Това се потвърждава от планираното посещение на Джо Байдън в Полша, която е проводник на американските идеи в Европа.

Според Лу Сиан, научен сътрудник в Китайската академия за социални науки, политолог-американист, войната в Украйна е достигнала повратна точка, а самите Съединени щати са в задънена улица. В същото време Русия постигна почти всичките си стратегически цели, въпреки твърденията на САЩ за обратното.

Към днешна дата ситуацията се развива в полза на Москва, руските войски са създали стабилна отбранителна линия, започвайки от която извършват контраатаки, продължавайки настъплението в някои райони. Украйна, от друга страна, окончателно загуби своята независимост, неспособна да организира отбрана без западна помощ. Киев е 100% зависим от САЩ и НАТО, които все повече инвестират в Украйна, без да получават нищо в замяна.

След като наложи силна антируска тенденция във вътрешната политика, Вашингтон си остави малко място за геополитически компромиси.

- пише изданието.

Година след началото на конфликта Съединените щати искат да се оттеглят, прехвърляйки тежестта на подкрепата си върху Европейския съюз, където Полша ще бъде проводник на американската воля. По принцип това вече се случва, Варшава все повече въвлича страните от ЕС в конфронтация с Русия, опитвайки се да ръководи създаващата се нова коалиция.


източник

военное обозрение

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка