Вицепремиерът Алексиев: С повече проекти за регионално сътрудничество можем да преодолеем предизвикателствата от войната в Украйна

Pan.bg 27 апр 2023 | 15:06 views (1099) commentaries(0)
img Pan.bg

Свързаността на Балканите е важна, за да посрещнем новите предизвикателства от военния конфликт в Украйна, държавите от региона можем да дадем решения, които са приложими и за Западна Европа. Това заяви вицепремиерът и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев по време на Делфийския икономически форум, който се провежда в Гърция.


„Войната провокира инфлация, енергийна криза и социални напрежения, не само в региона, но и в цяла Европа. Някои от основните логистични направления се променят, вече практически не функционира Северният коридор. Затова трябва много бързо да реагираме, с повече проекти за регионално сътрудничество в енергетиката, транспорта и цифровата свързаност“, посочи вицепремиерът.
РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >Инициативите трябва да са подходящи за привличане и на частни инвеститори, защото не можем да разчитаме само на публични ресурси, обясни той. По думите му, в областта на транспорта, трафикът трябва да бъде насочен от пътищата към железниците. Това е и най-лесният начин да бъде следвана политиката на Европейския съюз за декарбонизация.


Христо Алексиев каза още, че България действа много активно за изграждане на вертикалните връзки по направлението Север - Юг, за да бъде осигурен достъп на държавите от Северна Европа до открито море и пристанищата в Северна Гърция.


Той добави, че е много актуално развитието на т.нар. Среден коридор от Китай, Казахстан през Черно и Каспийско море към Европа. Тук България и Гърция могат да сътрудничат много добре за посрещане на идващия трафик по Средния коридор чрез проекта Sea2Sea и съвместното управление на българските пристанища на Черно море и гръцките на Средиземно море, обобщи вицепремиерът.
В рамките на дискусионния панел, съветникът на гръцкия министър-председател за енергетиката, климата, околната среда и кръговата икономика Джордж Кремлис заяви, че за Гърция е много важно България да се присъедини към Шенген. „Подкрепяме ви и работим в тази посока“, добави той.

/www.mtc.government.bg/

Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Вицепремиерът Алексиев: С повече проекти за регионално сътрудничество можем да преодолеем предизвикателствата от войната в Украйна

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/1 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка