Министър Тагарев: Руските провокации в Черно море препятстват свободното корабоплаване и увеличават риска от инциденти

Pan.bg 22 авг 2023 | 22:26 views (977) commentaries(0)
img Pan.bg

На 21 август министърът на отбраната Тодор Тагарев посети Одеса и се срещна с министъра на отбраната на Украйна Олексий Резников.

След официалните разговори двамата министри дадоха съвместна пресконференция.

РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >

Министър Тагарев изрази благодарност за топлото посрещане в Украйна и подчерта значението на личния контакт за укрепване на двустранното сътрудничество.

В контекста на руската агресия срещу Украйна министър Тагарев посочи, че средата за сигурност е силно изменена, след като през февруари 2022 г. бяха атакувани основите на европейската архитектура за сигурност.

България подкрепя законните действия за защита от руските военни действия и възстановяването на териториалната цялост и суверенитета на Украйна.

„Руските провокации в Черно море препятстват свободното корабоплаване, увеличават риска от инциденти и от ескалация на напрежението. В тези условия тясната координация на усилията с крайбрежните ни съюзници Румъния и Турция има за цел да се засили наблюдението и ситуационната ни осведоменост“, посочи той.

„Страната ни е солидарна с украинските усилия, както на двустранна основа чрез оказване на политическа, хуманитарна и военно-техническа подкрепа, така и в рамките на членството си в НАТО, ЕС и ООН. В тази връзка взетото решение за преминаване от двуетапен към едноетапен процес на присъединяване на Украйна към НАТО потвърждава, че мястото й е в евроатлантическото семейство“, увери министър Тагарев.

„България ще продължи да оказва всестранна подкрепа на Украйна. Ангажиментът ни остава непоколебим и се основава на споделените ни ценности и вековните ни исторически връзки“, каза министър Тодор Тагарев в заключение.

Министърът на отбраната на Украйна Олексий Резников благодари на България за оказаната помощ и изрази тревога от действията на Русия в Черно море, като подчерта стратегическото значение на зърнената сделка, тъй като продоволствената криза по света е и криза на сигурността.

В рамките на посещението си в Одеса министърът на отбраната Тодор Тагарев бе посрещнат от генералния консул на Република България Светослав Иванов, проведе разговори с представителите на българската диаспора и им дари български книги.

По-късно той посети военна база на украинските военноморски сили и положи цветя на Паметника на загиналите моряци в руско-украинската война.

/www.mod.bg/Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Министър Тагарев: Руските провокации в Черно море препятстват свободното корабоплаване и увеличават риска от инциденти

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/1 СЛЕДВАЩА СНИМКА


Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка