Турският външен министър Хакан Фидан и вицепремиерът Мария Габриел обсъдиха инициативата за износа на зърно от украински пристанища

Pan.bg 23 авг 2023 | 11:17 views (1040) commentaries(0)
img Нора Чолакова

С всеки изминал ден се доближаваме към общата ни цел за стокообмен между Турция и България в размер на 10 млрд. евро.

Това заяви вчера турският външен министър Хакан Фидан на съвместна пресконференция в Анкара с вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел, която пристигна на посещение в Турция.

РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >

Турският външен министър каза още, че по време на срещата с Мария Габриел е била обсъдена войната в Украйна и инициативата за износа на зърно от украински пристанища.

Фидан подчерта, че поддържането на спокойствието в Черноморския регион е водещ приоритет за двете страни (България и Турция).

Повече информация тук:

https://www.bta.bg/bg/news/balkans/510119-hakan-fidan-s-vseki-izminal-den-se-doblizhavame-kam-obshtata-ni-tsel-za-stokoob

Още по темата:

Мария Габриел: Сътрудничеството между България и Турция дава отговор на регионални и глобални предизвикателства

Заместник министър-председателят и министър на външните работи Мария Габриел бе на работно посещение в Анкара, където се срещна с министъра на външните работи на Република Турция Хакан Фидан. Това е първата официална визита в Турция на външен министър от региона след встъпването в длъжност на министър Фидан.

"България и Турция поддържат активен двустранен диалог, в центъра на който са сътрудничество, взаимно уважение и общи интереси. Доброто сътрудничество, което сме градили през годините е основа, върху която отговаряме заедно на регионални и глобални предизвикателства", заяви българският вицепремиер.

Във фокуса на срещата бяха теми от взаимен интерес като търговия и икономика, отбрана и сигурност, енергийна диверсификация, транспорт и инфраструктура, регионални въпроси, борба срещу нелегалната миграция, иновации и инвестиции.

Като съседни държави и партньори в НАТО България и Турция имат отговорност за съхраняване и поддържане на сигурността и стабилността в Черноморския регион. "Република Турция е държава кандидат за членство в ЕС, а България като държава членка на Съюза подкрепя усилията на Анкара по нейния европейски път. Важно е положителните примери и историите на успеха да бъдат популяризирани", коментира още Мария Габриел.

Вицепремиерът поднесе венец в мавзолея на Мустафа Кемал Ататюрк – основател и първи президент на Република Турция. Тази година се отбелязват 100 години от основаването на Турската Република от Мустафа Кемал Ататюрк.

/www.mfa.bg/Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Турският външен министър Хакан Фидан и вицепремиерът Мария Габриел обсъдиха инициативата за износа на зърно от украински пристанища

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/1 СЛЕДВАЩА СНИМКА


Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка