Заместник-министър Стратев: С над 23 млн. лева ще бъде компенсиран сектор „Рибарство“ по украинската помощ

Pan.bg 04 ное 2023 | 06:40 views (1070) commentaries(0)
img Pan.bg

С над 23 млн. лева ще бъдат подпомогнати секторите рибарство, аквакултури и преработка на рибни продукти като компенсация за пазарните сътресения през 2022 г. и 2023 г., във връзка с войната в Украйна.

Това съобщи заместник-министърът на земеделието и храните доц. Деян Стратев по време на финалната годишна среща на Националната рибарска мрежа, която се проведе в Стара Загора.

РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >

По Програмата за морско дело и рибарство 2014 – 2020 (ПМДР) е определено подпомагане от близо 11 млн. лв. за 2022 г. по мерките 1.9 „Временно преустановяване на риболовна дейност“ и 5.3 за финансови компенсации поради сътресението на пазара, причинено от войната в Украйна, които ще бъдат насочени към подсекторите „Риболов“, „Аквакултури“ и „Преработка“. Вече е стартирало подписването на електронните договори между Управляващия орган на програмата и бенефициентите. След сключването на договор помощта може да бъде заявена пред ДФЗ.

За 2023 г. е предвидено подпомагане от общо 12 млн. лв. по компенсаторните мерки за трите подсектора „Риболов“, „Аквакултури“ и „Преработка“. Очаква се приемът по мерките да бъде обявен до края на годината.

Заместник-министър Стратев коментира, че общо се очаква да бъдат сключени 150 договора за подпомагане за 2022 г.

В събитието участваха още изпълнителният директор на ИАРА д-р Николай Георгиев, представители на Националната рибарска мрежа, на браншови организации от сектор „Рибарство“ и на различни местни инициативни рибарски групи.

/www.mzh.government.bg/Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Заместник-министър Стратев: С над 23 млн. лева ще бъде компенсиран сектор „Рибарство“ по украинската помощ

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/1 СЛЕДВАЩА СНИМКА


Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка