България подкрепя създаването на Фонд за подпомагане на Украйна, в който се предвиждат съвместни доставки на европейската отбранителна индустрия

Pan.bg 05 фев 2024 | 08:59 views (783) commentaries(0)
img Мария Габриел участва в 50-ото издание на срещата на министрите на външните работи "Гимних"

Pan.bg

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел участва в неформалната среща на министрите на външните работи на държавите членки на ЕС – „Гимних“. Това е формат за открит диалог между министрите, като тази година се навършват 50 години от създаването му. Основни теми на дискусията бяха войната в Украйна, отношенията ЕС-Турция и ЕС-Африка.

РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >

“От стратегическа важност е ЕС да подкрепя Украйна. България подкрепя създаването на Фонд за подпомагане на Украйна, в който се предвиждат съвместни доставки на европейската отбранителна индустрия и предоставяне на обучение чрез EUMAM. Подкрепяме също така инвестирането в отбранителната индустрия, включително предложението за съвместни поръчки за оборудване. Знаков момент бе и постигнатото съгласие на лидерите на ЕС за допълнителен пакет с помощ за Украйна на стойност 50 милиарда евро в рамките на бюджета на ЕС", заяви Мария Габриел.

По темата за отношенията ЕС-Турция, вицепремиерът наблегна на посещението на външния министър на Турция Хакан Фидан в България като ясно послание, че добрите отношения между България и Турция могат да допринесат за положителен дневен ред и на европейско ниво.

"Турция е наш стратегически съюзник в рамките на НАТО и заедно отстояваме геостратегическата важност на Черно море. По темата миграция, която е важна и на европейско ниво, отново доброто сътрудничество между България и Турция допринася за даване на решения, опазване на външната граница на Съюза и борбата с нелегалната миграция. Освен сигурност и миграция, темата за енергийната сигурност и свързаност също е с потенциал за сътрудничество между ЕС и Турция, за да дадем решения на регионални предизвикателства. Трябва да бъдат възстановени и диалозите на високо равнище, особено по отношение участието на Турция в европейски програми като "Еразъм+" и "Хоризонт Европа", коментира още вицепремиерът и министър на външните работи.

Сред останалите теми на срещата на министрите на външните работи на ЕС бяха отношенията ЕС-Африка и ситуацията в Близкия изток.

www.mfa.bgНавигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


България подкрепя създаването на Фонд за подпомагане на Украйна, в който се предвиждат съвместни доставки на европейската отбранителна индустрия

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/1 СЛЕДВАЩА СНИМКА


Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка