Румен Радев: Самозваните ни „евроатлантици“ са страхливички и неспособни сами да вземат решение за изпращане на български войски в Украйна, защото знаят много добре, че ще бъдат отритнати от обществото

Pan.bg 05 юни 2024 | 10:24 views (389) commentaries(0)
img Pan.bg

Предизборната кампания се доминира от усещането, че политическите партии губят доверието на избирателите и се лутат в безизходицата, която създадоха със своите коалиции, нарушаването на всякакви обещания пред гражданите и гаврата, която извършиха с българската Конституция. Това заяви президентът Румен Радев в отговор на журналистически въпрос относно кампанията за предстоящите предсрочни парламентарни избори на 9 юни. Държавният глава посочи, че живеем във време на предизвикателства, а от активността на българското общество зависи нашата колективна сигурност, икономическо развитие и бъдещето на България.

„Манипулацията и изопачаването на истината се превръщат в трайна черта на българската политика. Виждаме как се преиначават думите ми, виждаме и цялата ситуация, относно развитието на войната в Украйна“, каза президентът и допълни, че участието на НАТО в този конфликт е публична тайна, която все повече започва да става явна и крие риск от безконтролна ескалация, включително ядрена война. Държавният глава подчерта, че никога не е заявявал, че България е взимала решение за изпращане на свои войски на територията на Украйна, а спекулациите по темата целят да приспят общественото мнение.

РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >

„Нашите самозвани „евроатлантици“ са страхливички и неспособни сами на такова решение, защото знаят много добре, че ще бъдат отлъчени и отритнати от обществото, така както си го получиха и при опита да отменят 3 март като национален празник. Иначе, ако оставим на тях, те с охота биха изпратили всички българи да се бият на фронта, за да прикрият своята фалшива евроатлантическа фасада, защото са много далеч от евроатлантическите и демократични ценности и се опитват да прикрият липсата им, излагайки на риск и страната ни, и Европа“, каза още Румен Радев.

На въпрос той или служебният министър-председател ще представлява България на срещата на върха в НАТО във Вашингтон през юли, държавният глава отговори, че решението за това е в прерогативите на Министерски съвет с всички произтичащи последствия и историческа отговорност за служебния кабинет, защото това е екзистенциална среща на върха, тъй като на нея ще се вземат решения за войната и мира. „Трябва да отчитаме разбира се и самата легитимност на настоящия Министерски съвет. Нека не забравяме, че той е продукт на един парламент, получен с изключително ниска избирателна активност и с катастрофално ниско доверие от българските граждани, по-малко от 10%. Също така е продукт на една гавра с българската Конституция, така че трябва да отчитаме всички тези фактори“, посочи държавният глава. Президентът добави, че ако представлява България на срещата на върха на НАТО ще поддържа вече изразената от него позиция за търсене на дипломатически път за прекратяване на войната между Русия и Украйна.

Държавният глава призова българските политици да си дават сметка, че до момента е имало две червени линии, които са сдържали безконтролната ескалация на войната между Русия и Украйна – ограничаването на географския обхват на войната само на украинска земя и втората – недопускане на директен сблъсък между военнослужещи на НАТО и такива на Русия. С призивите за отпадане на ограниченията Украйна да използва западни оръжия за поразяване на военни цели на територията на Русия и с официализирането на изпращането на съветници и инструктори на самата фронтова линия, тези червени линии се погазват и „за съжаление нашите политици стават част от едни такива неадекватни решения с всички произтичащи последствия“, посочи още президентът.

Запитан, дали е имало колебание в българската позиция относно определянето на клането в Сребреница като геноцид, президентът Радев посочи, че е неуместно българското правителство да проявява колебание и непоследователност, тъй като в случая България е съавтор на проекта за резолюция на ООН. Държавният глава призова да се установят всички факти и обстоятелства около действията на служебния кабинет и добави, че за съжаление това не е прецедент. „България отстояваше в мое лице на Европейския съвет една позиция по отношение на правата на нашите сънародници в Република Северна Македония, когато ние наистина префокусирахме вниманието на ЕС, на всички европейски лидери именно към правата на човека и тяхното нарушаване. След това дойде друго правителство, което реши да заличи тази позиция. Така че наистина България трябва да бъде ясна и последователна и да утвърждава демократичните ценности и принципи в нашия регион“, призова още президентът Румен Радев.

www.president.bgНавигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Румен Радев: Самозваните ни „евроатлантици“ са страхливички и неспособни сами да вземат решение за изпращане на български войски в Украйна, защото знаят много добре, че ще бъдат отритнати от обществото

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/1 СЛЕДВАЩА СНИМКА


Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка