Не ни трябва повече НАТО

Pan.bg 13 апр 2015 | 19:29 views (4441) commentaries(17)
img wordpress.com


Опита на НАТО да излезе на границата на Русия, подчинявайки Украйна за пореден път постави света в страх от сблъсък между САЩ и Русия

victims_of_us_attack


Годината е 1990г. Михаил Горбачов шокира Русия и света, съгласявайки се да позволи обединението на Германия след падането на Берлинската стена и приемането й в НАТО – военния алианс, създаден и воден, за да е срещу Русия. Тогава американския президент Джордж Буш се споразумя с Михаил Горбачов – НАТО да не се разширява повече на Изток.

Това беше официално споразумение между Русия и САЩ, което американците не спазиха. По време на преговорите между двамата лидери Горбачов сложил ръката си на една голяма карта на света и заявил, че иска гаранции, че

„НАТО няма да се разширява повече на Изток дори и на пръст разстояние“
gorbachev-bushafp-300x1991

Джордж Буш, Михаил Горбачов

Въпреки това през 2004г. поглъщането на бившите социалистически държави от Източна Европа в НАТО беше най-голямото разрастване на военния алианс през цялата му история…

По този въпрос си струва да си припомним коментара на световноизвестния американски дисидент и професор по лингвистика – Ноам Чомски:

– “ През 1990 година Горбачов се съгласи да допусне обединена Германия и тя да влезе в НАТО.

Това бе вражески военен съюз, нали? Това беше невероятно и неочаквано като ход от страна на съветски лидер. Германия беше довела до разруха няколко пъти Русия в този век. Германия като част от един голям военен алианс вече се превръща в една много по-голяма стратегическа заплаха. Така че Горбачов беше склонен да приеме тази огромна стратегическа заплаха за Русия. Но имаше една ситуация Quit pro quo. Джордж Буш, като президент по това време, се съгласи да не разширява НАТО на Изток., припомни Чомски.

Това беше балансът. Така че за Русия да остане една буферна зона. Русия, Горбачов, също предложи в тази буферна зона да няма ядрени оръжия. От арктическия полюс, до Средиземно море. И САЩ нарушиха този баланс. През 1994 година президентът Клинтън не зачете официалното споразумение и разшири НАТО на Изток. И това е всъщност нарушаване на едно официално споразумение и също представлява сериозна стратегическа заплаха за Русия. И това продължава., заяви професора.“

Тези държави бяха приети не като съюзници, а като тетитории-буфери и сателити срещу Русия (основно), подчинени на САЩ и НАТО. Вкупом бяха приемани дузина държави. 1999г. – Чехия, Унгария и Полша. 2004г. – България, Румъния, Латвия, Литва, Словакия, Естония, Словения. И Русия, все още преживяваща шока след разпада на Варшавския договор, намираща се в тежка криза и загубила голяма част от влиянието си на международната империя не направи нищо, за да се противопостави. Дори, когато базите на НАТО никнаха като гъби на границата на Русия. Нищо. Но „Източно Партньорство“ беше ход на Запада, който знаеха, че Русия едва ли ще позволи. „Източно партньорство“ обаче бе добре замислен ход и не случайно още, когато инициативата беше излъчена през 2009г. от Полша и Швеция тя беше наречена от анализаторите „Последната офанзива на Запада срещу бившия Съветски съюз“. Сега САЩ и НАТО искат да откъснат Украйна и по този начин да притиснат Русия в ъгъла. Ако Украйна влезе в НАТО, а това е твърде възможно да се осъществи, особено след усилията, които марионетното временно правителство полага за това, това означава, че силите на алианса ще са вече на границата на Русия. Света е в очакване на новата „Кубинска криза“ – Украйна напусна Договора за неразпространение на ядрено оръжие и инсталираното от САЩ правителство поиска западни ядрени оръжия, които да насочат срещу Руската Федерация.

Русия има два отговора – онези страховити комплекси „Искандер“, които месеци преди кризата в Украйна изплашиха цяла Европа. Германското разузнаване съобщи, че Русия е придвижила своите „Искандер“-и в Калининградска област, на границата с Латвия и Литва и обсега им обхваща територията на цяла Полша и стига чак до…Берлин. Това беше отговор на американското Евро-ПРО, но и предупреждение относно вече задаващата се машинация на Вашингтон за свалянето на Янукович, който беше притискан от европейските лидери и САЩ да асоциира страната с ЕС и да приеме неизгодните условия за кредит на Международния Валутен Фонд. След преврата всичко това се случи за броени дни. НАТО завладя успешно цяла Европа, поглъщането на всички бивши съветски републики и сателити беше най-големия успех на военния алианс. Но в Украйна е различно. На тази страна с огромно население не може да бъде приета в ЕС като геополитически компромис и „награда“ за подчиняването на страната. Това са петдесет милиона източноевропейци…и на тях ясно им беше казано, лично от господин Барозу – Украйна няма как да бъде приета в ЕС.

Европа срещу Русия е целта на САЩ

Както чухме от помощник държавния сек. на САЩ Виктория Нюланд – от ЕС не зависи нищо, защото той или изпълнява нарежданията на Вашингтон, или е оставен от същите в невидение. Тя го каза доста по-вулгарно, но и ясно…с няколко думи.

САЩ нямат изгода от нормализиране и подобряване на сътрудничеството между Русия и Европа. Европа трябва да е срещу Москва на всяка цена, въпреки че е енергийно зависима от нея. Както самия германски канцлер Ангела Меркел заяви – Украйна не трябваше да бъде поставяна пред избора или Русия или Европа. Украйна е държава, намираща се между Русия и Европа и не е нормално да бъде притискана да прави подобен избор. Поставяйки условието или с нас в ЕС – откровенната лъжа, с която обещаваха светло бъдеще на „евромайданците“, или в Митническия съюз на Путин се стигна до ескалиращата в момента агресия, присъединяването на Крим като обект на РФ, с което Путин направи единственото възможно нещо, за да защити базата на Руския Черноморски флот и тн. С неохота или дори със сериозен отпор Ангела Меркел наложи санкции над Москва. Забравихме да чуем какво мислят обаче останалите държави-членки на ЕС.

66% от газа, който Русия доставя за Европа преминава през Украйна. Още една важна подробност, която доведе до американския пуч в Киев. САЩ форсира своето заробващо споразумение за Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ) с ЕС, готвено в полусекретен режим и зад гърба на европейските политици и обикновенни граждани. САЩ на всяка цена трябва да попречи на икономическата интеграция между Азия и Европа. САЩ иска да контролира енергийните потоци от изток на запад, те искат да установят де факто управляван от тях митнически пункт между континентите, те искат да бъдат сигурни, че всички договори са платени с американски долари, са преведени на американски държавни ценни книжа.

Политиката на САЩ спрямо Евразия е агресивна офанзива за увеличаване на американското влияние в региона, внасянето на хаоса в Украйна е само началото на един дългогодишен план на Вашингтон.

Желанието на САЩ да контролира и концентрира под свою юмрук повече ресурси от Русия води до всяко геополитическо тресавище, в което се превръщат държавите, стоящи на пътя на тази цел. Погледнете Венецуела, Сирия и Украйна. Навсякъде е едно и също. В повечето случаи Путин и Газпром просто не дават мира на американците, виждаме американски посланици в ролята на лобисти на Шеврон и добива на шистов газ, вещи „специалисти“, предупреждаващи ни да саботираме руските енергийни проекти – това е само най-меката част, ако е нужно може да се изпратят и наказателните отряди, тоест НАТО.

Няма място за „повече НАТО“, драги „евроатлантици“

Чуваме неадекватните призиви на някои родни политици от сорта на желанието на Плевнелиев, който призова за „Повече НАТО в България“ – все едно „НАТО“ е някакъв вносен продукт…колко килограма НАТО иска г-н Плевнелиев. Военния министър Ангел Найденов пък започна да ни подготвя за евентуално увеличаване на военното присъствие на САЩ в американските военни бази на наша територия. Съвсем не безобидната провокация спрямо Русия, която САЩ подхвана в Черно море не мина и без участието на „страшилището“ „Дръзки“. Представям си, ако онзи Су-24 беше прелетял над нашата гемия…историята е доста интересна.

Недотам модерния вече руски Су-24 прелетя 12 пъти над американския свръхмодерен ескадрен миненосец „Доналд Кук“ със заход за атака. Не е ясно какво оръжие е използвал руския самолет, но с появяването му прехвалените модерни системи „Иджис“ на американския кораб изгасват. След като прелита 12 пъти над „Доналд Кук“ си тръгва най-спокойно. Когато вече е в далечината системите на кораба отново заробват…в резултат от стреса 27 американски моряци подадоха оставка, след като получиха медицински и психолигически грижи в Констанца, Румъния.

За „повече НАТО“ не могат да се съгласят и много американски и западноевропейски политици. Двукратния кандидат-президент на САЩ Рон Пол, който при това е от Републиканците заявява относно американските военни бази:

„Ние имаме 900 бази в държавите на над 130 нации. И ако мислим, че действията ни ще останат без последствия се лъжем дълбоко. Какво бихме направили ние, ако да речем Китай, причини това, което ние причинихме на толкова държави?“

Годините на еднополюсния свят, доминиран от САЩ изтичат. Американския орел е с подрязани нокти, а неговите най-големи врагове – руската мечка и китайския дракон набират все по-голяма сила. Варшавския договор го няма, време е Европа да се освободи и от НАТО. Трябва да се освободим от клишетата на студената война, които в последно време хора като ген.сек. на алианса Андерс Фог Расмусен отново започнаха да преповтарят. Тънещата в безработица и рецесия Европа, на която не предричат да излезе от рецесията в близките 10г., освен Германия, няма да спечели нищо, ако саботира икономически Китай и Русия, тя дори няма реалната сила и възможност да го направи. Европа трябва да си сътрудничи с Китай и Русия, най-вече икономически, но под ясната гаранция, че подобни провокации и агресия, с които НАТО си служи няма да има. Това, както казах обаче не е в изгода на затъналата в дългове Америка.

Носителката на Нобел за мир от 1976г. Мейрид Магуайър заяви неотдавна, че НАТО трябва да се закрие:

– „Много от нас имаха големи надежди, когато Европейския съюз обедини различните държави в Европа. Надявахме се той да работи за мира и да предотврати още войни в Европа. Сега виждаме масова милитаризация на Европа чрез НАТО, когато държавите са разтърсвани от социални проблеми и невиждана безработица. И тези държави са принудени да финансират войните и инвазиите и съпътстващата ги разруха на други държави като Ирак, Афганистан, Либия и тн. и това се случва против волята на техните народи и по-голямата част от хората по света. Скорошно изследване показа, че в период на такава криза разходите на ЕС са се увеличи до 194 млрд. евро, което е равностойно на годишните дефицити на Гърция, Италия и Испания взети заедно. През 2012г. военните разходи в глобален мащаб са достигнали 1, 756 трлн. – най-високите някога. Време е да премахнем НАТО, да прекратим военните авантюри на Европа и да спрем противо-ракетния щит, както и да спрем да създаваме ядрено оръжие., заяви нобеловия лауреат. „
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 17

 1. #1
  abe 13 апр 2015, 21:57
   
  16
   
  41

  поредната чугунена безмислица...

 2. #2
  ПО-НАВЪТРЕ, ПО-НАВЪТРЕ... 13 апр 2015, 22:38
   
  37
   
  7

  желанието на Плевнелиев, който призова за „Повече НАТО в България“ – все едно „НАТО“ е някакъв вносен продукт…колко килограма НАТО иска г-н Плевнелиев -

 3. #3
  eba 13 апр 2015, 22:38
   
  33
   
  7

  абе, чугунена е била въглищарската вагонетка в която са те направили.
  айде почвай пак с дефекацията.

 4. #4
  Рядко правдива статия! 14 апр 2015, 02:53
   
  27
   
  8


  Нато не трябва на цивилизовани страни! А на фашистите в САЩ им трябва, с което ще рекетират и унищожават всяка страна, която има нещо ценно за тях или не им се подчинява!

  В сравнение с бившият социализъм, САЩ успяха десетократно по-добре да убедят масите в лъжливата си пропаганда. Успяха да унищожават страни и народи, наричайки всичкото това "борба за демкрация", успяха да направят от цивилизованата Европа едно глупаво плашило. Унищожиха и духа на Европа, превърнаха я в посредствена лесбийка. Какво кощунство, направиха браковете на еднополовите, равни на нормалните със закон!
  Меркел и Оланд са превърнати в страхливци!

  Време е да се намеси Бог и спусне тази измислена бандитска страна в тоалетната канализация на историята! А територията на Северна Америка да се върне пак на коренното му население - индианците!

  Изгледайте този филм и помислете за ситуацията днес!

  "V for Vendetta" (2006) ! Препоръчвам го!
  или
  На руски ез.
  ("V" значит Вендетта (2006) )
  http://kinohome.net/load/boeviki/v_znachit_vendetta_2006/1-1-0-800

  или тука: http://kinoprosmotr.net/boevik/1817-v-znachit-vendetta.html

 5. #5
  Na nyakoi ... 14 апр 2015, 07:36
   
  6
   
  6

  ... po nashite shirini i higiena, ako gi pitash ne im tryabva na nyakoi (# 3 i dr. pod.), no shte ima.

  Vse poveche higiena shte ima (po evropejski), i vse poveche NATO /EU shte ima v nashata mila strana.

 6. #6
  До #5 "хигиената" 14 апр 2015, 11:06
   
  22
   
  7


  Ако продължавате да се прехласвате от Нато и САЩ, може много бързо да ви бъде приложена една, действително "силна хигиена" на Искандер-ите! След нея, много години нищо няма да расте по нашата територия!

  Жалкото е, ча заради такива идиоти, целият ни народ може да бъде затрит!

 7. #7
  Моряк88 14 апр 2015, 13:04
   
  8
   
  19

  Стига с тия Искандери.
  Освен да плашите, нещо друго можете ли?
  Един щял да ни коли, друг на кол да ни набива, трети - малко били лагерите навремето....Не че е за чудене - "идеалите" на мракобесието са живи.
  Глупости ли дрънкам - що не се върнете назад във времето (и в архива) да прочетете благословиите си (последното не ви е никак угодно в подобни случаи).
  Има и такива които сме за НАТО. И съзнаваме, че има и опозиция.
  Ще трябва да го приемете и ВИЕ.
  С Искандери в правотата си няма да ни убедите.

 8. #8
  до #7 Моряк88 14 апр 2015, 13:33
   
  23
   
  9


  Живейте си в Нато, вярвайте на глупостите им. Но ако обявяват те цяла България за "предна фронтова лния" в една война, против Русия, това не е шега! САЩ нали се "шегуваха" до сега с Ирак, Либия, Сирия, Авганистан, Украйна и т.н...?

  Аз поне, не приемам това изказване за шега!

  Много Ви моля, всичките убедени "помощници" на САЩ и тяхната банда - Нато, да се отделите на определена територия в България и да кажем на Русия координатите Ви! Нека само Вие да воювате за интересите на САЩ! Всичките други сънародници-мирното население, да можем да се отделим от Вас, а Вие се сражавайте и си воювайте колкото си искате!

  Не ни е страх от руските ракети, но е адски тъпо да ни разрушават, заради чужди интереси! И знаете ли, че във войнте на САЩ обикновенно загива много повече цивилно население?

  Какво са виновни децата от училищата във Вашият град, че на Вас Ви харесва Нато, а?

  Основата на всяко общество е желанието тези индивиди да са заедно, понеже нещо ги обединява и са заедно, за да могат да се развиват и живеят по-добре заедно! А Вие какво ни предлагате? Като "приятели" на САЩ, да воюваме за тяхни интереси, срещу една от най-силните армии в момента в света?
  Това е даже предателство спрямо сънародниците си! Не го ли виждате?

  Разбирам Русия да ни е обявила война? Разбирам да са вече тука и да убиват наши сънародници, то няма проблем да хвърляме бомби по танковете им и да ги убиваме с калашниците, ако изобщо можем да се справим! Но от глупостта си, сами да да си изпросваме война от някого, е абсолютна дебилщина!
  И можеш ли да ми кажеш, защо на САЩ им пречи толкова Русия? Искат да я ограбят и подчинят! А това е страшно "благородна" цел, за която си заслужава да унищожим България, нали?

 9. #9
  Крокодила Гена 14 апр 2015, 15:52
   
  8
   
  19

  Моряк, не си прави труда.
  Ето ти отговора - "Много Ви моля, всичките убедени "помощници" на САЩ и тяхната банда - Нато, да се отделите на определена територия в България и да кажем на Русия координатите Ви!". Тоест пак заплаха.
  Отделен е въпроса, че и на Русия никой война не е обявил. И че, никой българин не пуска бомби по танковете им, нито ги стреля по руснаци.
  Има една поговорка - като те наплюят, дори да се измиеш, петно в очите на хората пак остава. Та и по-горния тъй - уруш, давай - все някой пък може и да повярва.

 10. #10
  койчо 14 апр 2015, 17:45
   
  7
   
  7

  Тази снимка дето постоянно я лепите е от бомбандировките в Грузия. Всъщност тя се лепи в полза на НАТО, а не против..

 11. #11
  до #9 Крокодила Гена 15 апр 2015, 10:18
   
  6
   
  2


  "...да се отделите на определена територия в България и да кажем на Русия координатите Ви!". Тоест пак заплаха...."


  Хей, не знам как да Ви обясня, та да разберете....? Тука не става въпрос за някакви си заплахи! Болшинството хора, не искат да имат нищо общо с разбойническите войни на САЩ. Но ако има ЗАБЛУДЕНИ, на които им се воюва, то защо всичките други да са подложени също на опасност, понеже на някои им се воюва за чужди интереси? Да оставим, че такива заблуди на наши сънародници, са довеждали България и друг път до не е една национална катастрофа!
  Как би реагирал някой нормален човек ако разпъвам оголен ел. кабел под напрежение на детската площадка, дето играе детето му в момента?
  Най-малкото ще започне да се интересува понеже детето му се подлага на опасност, нали? Тука с тези глупави заплахи от страна на САЩ е същото! А много българи не разбират какво става!

  "...Отделен е въпроса, че и на Русия никой война не е обявил...."

  Информационната война вече започна. И доставка на някакви въоръжения в страните на Нато в Европа също вече е факт. За какво САЩ прави това? Само ей-така, да плаши Русия ли?
  И Ирак обявиниха формално и измислено в какво ли не, за да започнат война против тях. На тях на съвестта им са вече много хора по света, така че от тях може всичко да се очаква! Не мога да разбера само, българите все се правите на "големи майстори" и разбирачи от всичко, а в такова важно нещо, не ви стига акъла, да видите, че искат да ви използват?

 12. #12
  Росен 15 апр 2015, 11:23
   
  4
   
  4

  Напред към договор с Евразия... А, ако не искаме! А не искаме защото "К сожалению, нынешние власти России, провалив в стране все, прожрав неведомо куда 3,5 трлн петродолларов, полученные за 15 лет нефтяной халявы, превратив государство в банальный механизм выдачи бананов исключительно соратникам вождя, в поисках единственной идеи, которая могла бы объединить коллектив, навязывают всей стране уродливый гибрид из обоих этих идей: «Живем мы так плохо, потому что весь мир против нас, а весь мир против нас, потому что мы лучше и духовней всех». Нельзя сказать, что этот гибрид создан Кремлем. Его исповедует довольно много обществ. Это и бывшие колонии в Африке, диктаторы которых перерезали всех белых, разорили построенные ими дома и дороги и объясняют отсталость своего общества тем, что «белые нас не любят». Это и Ближний Восток, который тонет в дерьме и крови, но твердо знает, что это все потому, что проклятый бездуховный Запад не любит мирный ислам. Это и Латинская Америка, где чавесы всех мастей объясняют населению, что в магазинах нет туалетной бумаги, потому что США ненавидят боливарианскую революцию.
  Это очень разные общества. Одни исповедуют ислам, другие — анимизм, третьи — коммунизм и т.д. У всех этих обществ, однако, есть одно общее: идея, скрепляющая их, ведет в никуда. Это происходит уже потому, что современный мир — глобален. Голливудские фильмы смотрят по всему миру, телефоны «Нокиа» продают по всему миру, и компьютеры, собранные в Китае, тоже продают по всему миру. Но идею о том, что «мы, русские, самые духовные, и поэтому все нас ненавидят», вы не продадите за пределами России. Вы не продадите ее не только в США или Китае — вы не продадите ее даже на Гаити... потому что обитатели Гаити точно знают, что самые ..."

 13. #13
  Ами не искаме 15 апр 2015, 15:32
   
  4
   
  0

  в ЕврАзия........

 14. #14
  Кашик 15 апр 2015, 15:52
   
  4
   
  5

  Информационната война я започна Русия.

 15. #15
  до #3 16 апр 2015, 00:20
   
  2
   
  1

  Пиши проЗД кашик, щото има и нормални. Извинявай, ако не съм ти фАнал иронията.

 16. #16
  до #12 Росен 16 апр 2015, 09:56
   
  3
   
  1


  Демагогия на н-та степен, Росене!
  Какво искаш да кажеш с тези руски "излияния"?

  "Напред към договор с Евразия... А, ако не искаме!..." ????
  И дали сме в Нато или не, няма нищо общо с Евразия.... Каква логика има такова сравнение?

  Да не сме в Нато, означава да не попадаме в зависимост от САЩ и да не ни включват в разни техни завоевателни войни.
  НО това не значи автоматично, че трябва да влезем в Евраия? От къде си измисляш тези "зависимости"?
  И Евразия е икономически съюз, а Нато-военен! Има разлика нали?
  В ЕС можем да бъдем и без да сме в Нато. И да не искаш война с Русия, не значи, че искаш да се обединяваш с нея или да влизаш в някакви нейни съюзи!

  Не говори глупости!
  Ние не искаме да участваме във войните на САЩ! Но не искаме да се обединяваме в Евразия и т.н... Остави ги руснаците да си живеят там, както си искат. Тяхна си работа, дали произвеждат тоалетна хартия или не! Нас к`во ни интересува как живеят?

 17. #17
  -=Cyber=- 16 апр 2015, 22:33
   
  4
   
  1

  До Росен-пресен, още зелен.
  Всичко е много точно написано, добре подредено и най-важното, нищо не е изпуснато.
  Жалките опити на група предатели да ни вкарат в бардака на своите задокеански сводници, за наша радост се провалят.
  Соц. проучванията показват, че Българския народ вижда правилно нещата и не желае да участва на "първа огнева линия" срещу Русия.
  Колкото до евразийския съюз, нека се развива.
  Мястото на България е в ЕС, както и на Русия и Украйна. Трябва пълна изолация на фалиралите щати и техните мекерета Британия и Канада.


  Росене, Росене и преди съм ти казвал, че с пошли рецитали, от руски опозиционни вестници, нищо няма да докажеш. Вземи сам напиши нещо по материала.
  Вестник "Новая газета" е единствения, който се е нагъзил на ФАЩ и даже се извини на Холандия за сваления Боинг, без даже и да е видял официални доказателства за руската вина. Накрая, когато излезе истината наяве ще видим дали ще се извини на руския народ, че го обвини от свое име.
  Не случайно се хоства в .. Хонгконг.
  Ето ти една добра новина, която нашата застреляна министър на транспорта много хареса.

  "Стабилизирането на рублата вдига туристическите записвания" Очаква се 30% ръст за България.

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка