Globsec: „Жените на ислямските терористи са заплаха за европейските страни“

Pan.bg 12 сеп 2019 | 14:18 views (667) commentaries(0)
img
Жените на ислямските бойци, които се сражаваха в Близкия изток, трябва да се разглеждат като потенциална заплаха в Европа. До това заключение стигна словашката неправителствена организация Globsec, пише вестник Kronen Zeitung.
Доклад на организацията беше представен в Брюксел на 11 септември на базата на проучване на съдбата на 326 европейски ислямисти. Тези хора са арестувани, убити или депортирани от 2015 г. насам. От споменатите в доклада 43 жени, много от тях са участвали в набирането, организирането и планирането на терористични актове и насилствени действия.
Жените над 40 години са особено опасни, те не могат да се разглеждат само като съпруги на терористите, тъй като играят все по-важна роля в терористичните мрежи. Мерките за радикализация по правило не дават резултати. В заключение, според проучването на НПО Globsec тези жени могат да бъдат използвани за бъдещи терористични атаки. Властите на Холандия могат да назоват само два случая, когато радикалите промениха възгледите си. В затворите властите все по-често изолират ислямистите, за да не оказват влияние върху други затворници.Констатациите на авторите на доклада не съвпадат с гледната точка на сегашните власти в няколко европейски държави. Например представители на германската правосъдна система смятат, че жените-терористи са по-склонни да бъдат жертви на погрешни схващания и ги смятат за отговорни само ако е доказано прякото им участие в терористични или във военни действия, или вербуване. Ако една жена просто е поддържала домакинството и е раждала деца, тя трябва да бъде върната в родината си и да й бъде оказан помощ да се върне към нормалния живот.

Globsec
Снимка: © Kronen Zeitung
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка