?Мутризираното черноморие – пародия на Монако, навява усещане за карамфил в нужник

Pan.bg 12 авг 2015 | 21:23 views (6609) commentaries(8)
img faktor.bg


Промоция!!! 6 лв. – свирката, въртят я управляващи и медии на всички нива

Георги Георгиев


Има нещо достолепно и величествено в нашето Северно Черноморие с тези огромни скали, надвиснали над уютни плажчета. Сякаш Добруджа изведнъж ти казва: "Аз съм до тук, уморих се от жега, от жито, от работа..."

И неслучайно тук масирано бетонират наши и руски олигарси и го превръщат в жалко подобие, да не кажа пародия, на Монте Карло и Монако. Една част от тях стоят построени и празни вече години наред, а милионите, хвърлени в тях се разяждат от зимния бриз и морската сол, докато населените бетонни кютуци тънат в някакъв евтин лукс, контрастиращи с грозната обкръжаваща ги мизерия и прахоляк и навяват усещане за карамфил в нужник.

Днес посетих едно такова райско местенце, окупирано още от комунистическата власт и станало недостъпно за повечето българи – курортен комплекс „Русалка.”

След вчерашните 35 лв. за чадър и шезлонг на плажа на голф-комплекса нищо не може да ме изуми.

Уцелих момента, в който пристигнаха местните феодали, представят ги като

наместници на императора Путин - семейство Баневи

Неслучайно бяха преди време и на първия ред до Митьо Гестапото и почетния руски консул-свиневъд, член на Висшия съвет на БСП Гергов при представянето на книгата на руския външен министър Лавров. Оня, нали се сещате, един такъв с конска мутра. Нахален като муха.

Сеир за крепостните. Г-жа Банева излиза от предната седалка до шофьора от Рейндж Роувъра, а зад нея спира прословутия Майбах-майнеибах, струващ колкото годишните възнаграждения на целия й персонал и семействата им - единствените 5000 човека, гласували за нея на евроизборите, като включим и родата. Тоалетът й е в стил "царица Костадинка“, ама по-обрано.

Веднага около тях 10 бичмета се строяват в окръжност,

а един турист ме пита на развален английски дали не е дошъл Министър-Председателя. Почти. Отговарям му на развален английски, че са местните феодали, собственици на комплекса. Хвана се за главата...

Отново да уточня. Бариерата си седи. За да влезеш и стигнеш до плажа плащаш рекет 6 лева. Всичко е по 6 лева. Чадър, шезлонг, сафрид. Обясняват ти, че има и свободен плаж, без чадъри, който не е само за гости на комплекса. Но пак трябва да платиш 6 лв. Иначе трябва да се върнеш с колата 2 км. нагоре по тесен път, където няма къде да паркираш и да бъхтиш пеша.

6 лв.?!? Според Конституцията и законите на България плажовете са изключително държавна собственост.

Това означава, че за тия 6 лв. кметството в Каварна прави свирка на Баневи, защото бариерата е на общинска земя, а така също и всички министър-председатели и правителствата им, защото плажът е на държавата.

Свирка за 6 лв. правят и журналистите от десетките медии и телевизии. Важното е да си на първия ред пред Лавров.

Областният управител кара камиона с върбови клонки, от които правят свирките.

Плащаме още 12 лв. за чадър и шезлонг от любопитство и се отправяме към плажа за гости на комплекса.

Не ми стана ясно какво става с платилите след нас или с гостите на комплекса, защото заехме последния свободен комплект, а буквално след 5 секунди пристигна група руснаци с лентички на ръцете и взеха да се озъртат като бити...Бе, като бити от ген. Колев, но през 1916 година в Добруджа.

Плажът е рай, лагуната е уникална. Съотношение между температура на водата, на въздуха, соленост – недостижими за летния ад на Средиземно море. Недостижими за който и да е френски курорт. Дупето си да съдерат в Монако не могат да го имат. Но тук си имаме феодали.

Там ги гилотинираха още през 18-ти век...

На обяд предпочитаме да отидем на истинския ресторант, кацнал над скалите, вместо да пробваме олинклузив-булмача за социални олигофрени, забъркан в казани за стотици хора.

Уцелваме момента, когато и феодалите с охраната пристигат.

На съседната маса бивш депутат атакист и псевдо патриот, сменил няколко партии си бърка страстно в носа и изучава съдържанието на фона на морето и чайките. После аристократично го цъква към морето. Романтика. Когато Баневи пристигат с Майбаха и охраната, бавно и достолепно политикът-русофил се отправя към изхода на ресторанта. Патриотични му работи...

Сервитьорът, който преди малко ми е препоръчал честно и почтено пресния сафрид, уловен днес, идва с огромна извинителна усмивка, че не е сигурен дали ще има, щото „шефа дойде, пък и охраната и не съм сигурен дали ще има...”

На съседната маса някакъв дебил си поръчва калкан. Замразен калкан можеш да ядеш по всяко време на годината, но идиотите предпочитат да го ядат до морето на цена по две.

Щото са идиоти. И снобари.

А сафридът ми дойде. Сервитьорът беше искрено доволен, че е хартисало от „шефовете”.

Питам се що за феодал може да лиши гостите на ресторанта си от основно меню, щото е решил днес охраната му да плюска там.

The answer my friend is blowin' in the wind,

Ответ, мой друг, завис в воздухе,

А около джакузитата с минерална вода и басейна се носи руски рап. Руски рап, дървено желязо, ароматни говна, все тая...

Руските негри – най-пълноправните негри на земята. Нито един руски негър не е избягал в САЩ. Няма такъв случай...

6 лв. вход, 6 лв. свирката. Всичко е по 6 лв. Даже и сафридът.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 8

 1. #1
  Красимир Димитров 12 авг 2015, 21:49
   
  15
   
  3

  Браво на автора, статия за 6 лева!
  По-точно 6 долара, щом се намесват и руснаци.

 2. #2
  Гуню 12 авг 2015, 23:23
   
  2
   
  1

  Книжно ковьорче за над печка - " Млад ловец с куче флиртува със селска девойка". Съвременна българска митринско-черноморска естетика .

 3. #3
  Още петнадесет 13 авг 2015, 01:21
   
  5
   
  2

  Не съм стъпил на Черното море от 15 години и като гладам още 15 ще си джиткам до Гърция.

 4. #4
  МиГ 13 авг 2015, 02:23
   
  6
   
  1

  Бях тези дни в Хърватия...просто няма място за сравнение с нашия Черноморски кенеф. За пари, които давам тук, там съм в луксозен хотел, с прекрасна храна, всичко чисто и подредено. Е, вярно, няма много пясък по плажовете, но водата е чиста като сълза и не плуват фекалии около теб.
  Родното черноморие, което се превърна е един балкански вариант на тайланд - секс и алкохолен туризъм и пране на пари, няма да види качествени туристи с десетилетия. Аз лично завинаги се отказах от него. Защото не е достатъчно да си само патриот за да се набуташ в този кенеф!

 5. #5
  Лена 13 авг 2015, 04:51
   
  3
   
  0

  Не съм ходила поне от 25 години насам по- на север от Созопол, така че не знам как е около Варна. На времето, преди 1989 беше много хубаво. Колкото до цените, до колкото разбрах "бариерата" се отнася до входа за плажа с кола, не пеша. Цените на Запад са високи за паркинги. На места съм виждала да стигат до 2евро за половин час, дори за 15 минути!!!. И има често бая ходене от паркинга до плажа. Никой не те кара да взимаш каквото и да било под наем, можеш да си носиш собствен чадър, столове, постелки. Ако речеш все пак да си наемеш - 3 евро е на час по някои места, на парче, общо чадър и шезлонг- 6 евро на час. Колкото до мутри и феодали - има ги в местен вариант и в Испания да речем. Печелят особено много от дрога. Руските и българските мутри можеш да си ги наемеш и там, ако си местен феодал, има и от другите бивши соц. страни.

  Жалко все пак за Черноморието ни. В Испания до преди година-две имаха подобни епизодични оплаквания, ама бреговата им ивица е колкото поне 20 пъти нашата, така че колкото и да осерат, бая остава и неосрано. Ние няма на къде да се разпростираме с лайната и феодалите. В Андалусия например има километрични плажове пусти и без да плащаш и цент за паркинги. Верно, трънливи и непочистени, ама ги има. Нашето Черноморие е застроено като китайско предградие.

 6. #6
  сафрид 13 авг 2015, 09:26
   
  6
   
  1

  Българската селяния няма граници. Автора е типичен Ганьо балкански.
  1.Русалка пиле златно е частен комплекс. С ясен нотариален акт.
  2. Ако мислиш( като добро комунистическо добиче,което иска всичко да му е евтиния и по малко да работи, не че Банев не е комунистиеско добиче) ,че можеш да влизаш в частен имот просто ей така, и ти да определяш на каква цена,нещо много бъркаш.
  3.Собственика определя на каква цена ти цървула да влезеш.Ако не ти отърва това което ти остава,като всеки цървул,е да пише в безсилна злоба абсолютни безсмислици.
  4. Имота е частен и собственика решава КАК и КАКВО. Това пиле мизерно е ПРАВО.
  А как е взет имота...Мисля че и в Монако не всичко е така лъскаво.

 7. #7
  Онзи 13 авг 2015, 09:45
   
  0
   
  0

  „Не си събирайте съкровища на земята, дето ги яде молец и ръжда, и дето крадци ги подкопават и крадат; но събирайте си съкровища на небето"

  " на един богат човек нивата се бе много обродила;
  и той размишляваше в себе си и казваше: какво да направя? няма де да събера плодовете си.
  И рече: това ще сторя: ще съборя житниците си и ще съградя по-големи, и ще събера там всичките си храни и благата си,
  и ще кажа на душата си: душо, имаш много блага, приготвени за много години: почивай, яж, пий, весели се.
  Но Бог му рече: безумнико, нощес ще ти поискат душата; а това, що си приготвил, кому ще остане?
  Тъй бива с тогова, който събира имане за себе си, а не богатее в Бога."

 8. #8
  що 13 авг 2015, 15:18
   
  0
   
  0

  Оправни бизнесмени =крадци "усвоиха" и "разработиха" Черноморието. Искат с трици маймуни да ловят. Свят широк, може да се почива на всякъде. В БГ ще почиват алкохолни, дрога и секс туристи. Проблема не е в 6=те лева, а в отношението и липсата на уважение към обикновения турист. Всичко е презастроено и пренаселено, простотия и вулгарщина от всякъде. Няма никакъв усет за дългогодишен бизнес. Доволният турист е редовен турист. В БГ мафията си има държава. Хората са отвратени, искат като почиват спокойствие, чистота, професионално човешко отношение. В съседна Гърция са схванали това и затова туристите почиват с удоволствие отново и отново там. Не може, по=скоро е направено - застоили сме плажовете и искаме 10 души да почиват на 5 кв.м. Ставал съм свидетел на почти сбивания, за това че сянката на даден чадър се "мести" и краката на едни плажуващи се оказват при главите на други. (т.е. чадър до чадър, сякаш хората са лилипути).Концесионери не чистят ПЛАЖНАТА ивица, която стопанисват от разлагащи се водорасли изхвърлени от морето на брега и т.н. простотия до шия. Онзи ден кмета на Созопол беше забранил и свободния достъп до плажа (затворил път). Хората искат свободно да плажуват, друг е въпроса, че не всияки почистват след себе си. Без съзнание за пазене на приридата всичко ще стане кенеф, а кой иска да плажува в кенеф....

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка