ВОЕННИТЕ, КОИТО ИМАТ НУЖНИЯ СТАЖ, СЕ ПЕНСИОНИРАТ БЕЗ ВЪЗРАСТ ОЩЕ 3 ГОДИНИ

Pan.bg 27 авг 2015 | 11:16 views (8338) commentaries(16)
img Публикуваме още разяснения за новия ред на пенсиониране на служителите от сектор "СИГУРНОСТ".

....................
Служителите на МВР и БА, които вече имат нужния стаж, се пенсионират без възраст още 3 години

Анонимен: Привет! Жена ми работи в полицията и миналата година направи годините и стажа за пенсия. До коя дата трябва да се пенсионира, за да използва старите условия за пенсиониране на служителите на МВР?


Ивайло Калфин: Военнослужещите, служителите в Министерството на вътрешните работи и други специални ведомства, които до 31 декември 2015 г. имат необходимия осигурителен стаж за придобиване право на пенсия, могат да се пенсионират независимо от възрастта им до 31 декември 2018 г.

=========================================

Таванът на пенсиите се вдига след 2018 г.

Д. Демирев: Моите въпроси са следните: Отпада ли таванът на пенсията от 2019 година? Ако е така, само новопенсионираните ли засяга? Това значи ли, че ако се пенсионирам през 2018 година, ще имам таван, а няколко месеца по късно - не? Ако поискам преизчисление след 2019 година, ще има ли ограничение от таван? Ако човек работи и след 2019 година, след пенсиониране, ще може ли да поиска преизчисление без таван?

Ивайло Калфин: Уважаеми господин Демирев, считано от 1 юли на всяка календарна година максималният размер на получаваните една или повече пенсии, отпуснати до 31 декември 2018 г., без добавките към тях, се определя в размер на 35 на сто, а от 1 юли 2019 г. - 40 на сто, от максималния осигурителен доход за същата календарна година. По този начин отпада таванът на пенсиите за такива, отпуснати след 31 декември 2018 г., а за тези, отпуснати преди тази дата, той се повишава от 35 на 40 на сто от максималния осигурителен доход.

При последващо преизчисляване на размера на пенсията от значение отново ще е моментът на нейното отпускане – преди или след 31 декември 2018

image

================================
Доходът, от който се изчислява
пенсията, се определя, като средномесечният осигурителен доход за
страната за 12 календарни
месеца преди месеца на отпускане на пенсията се умножи по индивидуалния коефициент на
лицето.
Осъвременяване на пенсиите
Чл. 100.
(Изм.
-
ДВ, бр. 41 от 2001 г., бр. 112 от 2004 г., бр. 104 от 2005 г., в сила от
1.01.2007 г.,
бр. 105 от 2006 г., бр. 100 от 2011 г., в сила от 1.01.2012 г., бр. 106 от 2013 г., в сила
от 1.01.2014 г.) (1)
(Предишен текст на чл. 100

ДВ,
бр. 107 от 2014 г.
, в сила от 1.01.2015 г.)
Пенсиите, отпуснати до 31 декември на предходната година, се осъвр
еменяват ежегодно от 1
юли с решение на надзорния съвет на Националния осигурителен институт с процент, равен на
сбора от 50 на сто от нарастването на осигурителния доход и 50 на сто от индекса на
потребителските цени през предходната календарна година

===============================================

До месец започва прехвърлянето на втора пенсия в НОИ
Финансовият министър отхвърли исканията на бизнеса за по-строг контрол при местенето на партидите
Десислава Колева
в.СЕГА


Синдикати и работодатели застанаха на противоположни позиции за наредбата на Горанов. Докато бизнесът настоява за повече защити при прехвърлянето, президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов ги репликира: "Може и удостоверение за наследници и медицинско свидетелство да се иска - това е несериозно".
Работещите българи, родени след 1959 г., ще могат да местят натрупаното за втора пенсия от частен фонд в НОИ най-късно до края на септември, съобщи пред "Сега" финансовият министър Владислав Горанов. В последния момент наредбата, с която въведеният от началото на годината избор на осигуряване се регламентира, е претърпяла сериозни корекции. Горанов обясни, че днес или най-късно другата сряда Министерският съвет ще я приеме. Вчера тристранката разгледа новия вариант, в който са отразени значителна част от предложенията на работодателските организации и на асоциацията на пенсионните дружества. И двете страни имат още възражения - за защитата от злоупотреби при прехвърлянето на парите за втора пенсия, с които финансовият министър не е съгласен.

Последният проект ще стане известен след обнародването му в "Държавен вестник". "Сега" разполага с варианта от понеделник, ден преди заседанието на тристранката, но според представители на бизнеса е възможно и той да претърпи промени. Все още не е готова и наредбата на Комисията за финансов надзор, с която ще се определи редът, по който хората ще се връщат от НОИ към частен фонд. Това според Горанов не е пречка да започне да се осъществява реалният избор на хората, защото най-рано след една година осигурените ще могат да се върнат в капиталовия стълб. По закон смяната ще може да се прави веднъж годишно, но най-късно 5 години преди пенсия.

Основната критика на бизнеса и пенсионните дружества за необходимостта от по-строг контрол при прехвърлянето на средствата не бе приета от финансовия министър. Според наредбата прехвърлянето ще става със заявление до НАП, за което не се иска нотариална заверка. Така няма нужда осигурените да знаят дори в кой фонд са парите им, което според бизнеса не гарантира информиран избор. Обратното движение на вноските за пенсия - от НОИ към втория стълб - ще става със заявление до избрания частен фонд. "В наредбата остават текстове, които пораждат съмнение, че движението на партидите на осигурените лица от универсален пенсионен фонд в държавното осигуряване и обратно не е равнопоставено, а изборът на хората не е достатъчно информиран", коментира шефът на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев. Пенсионните дружества се опасяват, че ще има злоупотреби с прехвърлянето и искат то да се извършва, както сега се сменя фонд - с нотариална заверка. Горанов обаче смята, че това ще натовари осигурените лица. Все пак новото в наредбата е, че пенсионните фондове ще изпращат уведомления с обратна разписка в срок от една седмица на осигурените, че парите им от индивидуалните партиди са прехвърлени към НОИ и съответно какъв е размерът им.

Другата критика на бизнеса е записаното задължение на НАП да предоставя информация на финансовото министерство за всички хора, които се завърнат от НОИ обратно в частен фонд. "Има известно непознаване на текста. Нарочно е направено така прехвърлянето да става със заявление до НАП, а не до работодателя, за да не знае работодателят кога работниците сменят фондовете", коментира Горанов защо му е на финансовото ведомство да знае кой се е преместил от НОИ към втория стълб. Според асоциацията обаче това е възможност да се държат под контрол държавните служители. "Нали се сещате какъв писък ще настане, как ще ги задължа (да се осигуряват в НОИ)", отговори Горанов.

Последният вариант на наредбата определя сроковете за прехвърляне на партидите. След като човек подаде заявлението си до НАП за прехвърляне в НОИ на първо число от следващия месец (съответно първия работен ден), пенсионното дружество ще изчислява размера на натрупаното по партидата и ще я прекратява. До десет дни тази информация трябва да се получи в НАП. Тя ще има 30 дни да прехвърли сумите от партидите на осигурените от своите сметки в БНБ към Сребърния фонд. Там парите няма да носят доходност и човек ще получи това, което е внесъл, ако реши да възстанови осигуряването си в частен фонд.

Работещите първа и втора категория ще могат да изберат да се осигуряват само в НОИ от 1 януари, като изборът при тях ще е само веднъж. Тези, които вече получават пенсия, няма да могат да се прехвърлят.

Заради критиката, че са "неприемливи и недопустими правата и отговорностите, които наредбата възлага както на МФ и на министъра на финансите", защото изразът "по ред и начин, определен от министъра на финансите" е записан осем пъти, Горанов навсякъде е сменил текстовете. Сега те препращат към закона за публичните финанси, БНБ и др.

БЕЗ РИСК

"Искам да уверя, че пенсионните фондове управляват много консервативно средствата и са доста ликвидни. Трябва да се стигне до решението всички осигурени да се прехвърлят от тях към НОИ, за да се реализират, и то чисто хипотетично, някои от притесненията на работодателските организации", коментира финансовият министър. По думите му фондовете трябва да положат усилия да бъдат "по-атрактивни", ако имат притеснения.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 16

 1. #1
  Военен 27 авг 2015, 11:49
   
  31
   
  0

  На Клафин му беше наредено да вземе пенсиите на военните. Нареждането дойде от Бойко Борисов ( по правилно е да се нарича "Тиквата"). Бойко Борисов е антибългарин и като такъв действа срещу най-българското - армията. Който не вярва, да попита накой по-умен, да му обясни.

 2. #2
  MichaelGoge 27 авг 2015, 12:28
   
  0
   
  0

  Hi, I am watching this forum fit a long set and once decided to register. I hail all well-received :)


  ___
  http://tune-fm.de/profile.php?lookup=418 http://finexam.ru/forum/user/51947/ http://rdsa.rv.ua/index.php?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=123685

 3. #3
  изклатен 27 авг 2015, 14:02
   
  5
   
  1

  Така е, но пропускате момента със заплатите при пенсия, кото стават по закона за държавният служител до 6 заплати.

 4. #4
  Капанче 27 авг 2015, 14:13
   
  8
   
  1

  Ето го капанчето което са заложили с поправката за "пенсия+заплата", който се "полакоми" сега да взема и пенсия, докато е на служба като военнослужещ, ще си остане с "таванче" за винаги, а който "изтърпи" и изчака до 2019-та ще си взема пълния размер.
  От тази поправка ще са " на далавера" само войници и сержанти, които са водолази, парашутисти и лет. състав с 15 год. стаж натрупан до 31.12.2015, защото едва ли ще ударят тавана, но за офицерите такива, ще е по-изгодно да не се пенсионират "с таван", щото после ще губят много. Този " капан" най-вече важи и за "едрите риби"(генерали и полковници), които са придобили право и без "специфични условия на труд". Калфин каза, че искал да ги задържи като "ценни кадри", а реално иска да им "сложи таванчето", преди да го махне за всички. Така че, който мисли да взема и заплата и пенсия, докато е "под пагон", трябва хубаво да си направи сметката.

 5. #5
  Ум Белия Делфин 27 авг 2015, 14:41
   
  4
   
  2

  Съдейки по мислите които ме занимаваха днес на басейна,признавам че ми е рано за пенсия....

 6. #6
  Военен 27 авг 2015, 14:43
   
  10
   
  6

  На Калфин му харизвам 20-те заплати за да си ги занесе доволен в гроба.

 7. #7
  -=Cyber=- 27 авг 2015, 14:53
   
  7
   
  4

  Никой не може да каже до края на 2018 колко правителства ще се сменят и колко промени още ще се направят.
  Обърнете се и погледнете назад. За последните три години, а и предните 15, колко неща се завъртяха и нещата се променяха в едната или другата посока.
  Въпреки, че положението напоследък се влошава аз съм оптимист.

 8. #8
  Teraflop 27 авг 2015, 15:07
   
  13
   
  1

  И защо ще му харизваш заплатите?Да не би той да дава дежурствата ти?

 9. #9
  SUH 27 авг 2015, 15:15
   
  6
   
  0

  #3 ти пък де го прочете това. ЗОВС не е променян поне за сега.
  В прочем никой никого не кара да бърза, ако си си направил 27 г. Осигурителен стаж или можеш да ги направиш с плащане, седиш и се услушваш и оглеждаш, За 3 г. все ще стане ясно дали ще търпят такива на заплата и на пенсия. Ако всичко е наред пускаш заявлението в НОИ и си кюташ с заплата и пения, ако работата е на "изуй гащи" не си пускаш заявлението в НОИ и креташ до 55

 10. #10
  Боцмана 27 авг 2015, 15:55
   
  11
   
  0

  Когато вдигаха от 25 на 27 години...някои си позволиха да останат и само след 3 месеца им го втъкнаха със въвеждането на възраст!

 11. #11
  пореден номер 27 авг 2015, 19:04
   
  14
   
  0

  Абе хора, умишлено ли не забелязвате уловките в отговорите на Калфин? В никой нормативен документ не се споменава за отмяна на тавана на пенсията. Става въпрос, че от 2019г. максималната пенсия ще бъде изчислявана на 40% от макс осигурителен доход, а не както досега - на 30%. Човечеца не споменава, че дори и да отпадне тавана (на лятното кино), той ще се погрижи с указания към НОИ при изчисляването на новите пенсии да няма голяма разлика от вече отпуснатите. А знаете ли, че ..... пенсията (с индексации и добавки) на военнослужещ, уволнен преди 10 години е аналогична на такъв, пенсиониран през 2015 г. Пенсията на военнослужещ, получена при пенсиониране след 10 години ще е аналогична на сегашната пенсия (с индексации и добавки). За това ще се погрижи другаря Калфин (или др. Адемов, или друг другар, или някой пикльо който завършва сега платен ВУЗ)

 12. #12
  пореден номер 27 авг 2015, 19:14
   
  1
   
  0

  Извинявам се - печаЛна грешка. Частта ".... а не както досега - на 30% ......." да се чете ".... а не както досега - на 35% ......."

 13. #13
  военнослужещ 28 авг 2015, 20:35
   
  3
   
  1

  Колеги, споделете как е при вас, в различните поделения, за служители, които имат придобито право на пенсия, имат ли проблеми при издаването на УП - 2 и УП -3, т.к. при нас се оказа, че не искат да ти ги издават. Не е достатъчно само да заявиш желание за пенсиониране пред НОИ, трябват им и УП (макар, че във електронния регистър има всичко при тях), аработодателите не искат да ги издават, или след като ти го издадат ще последва предложения за пенсиониране, поради придобито и упражнено право за пенсия :-)

 14. #14
  Не знам 28 авг 2015, 23:49
   
  0
   
  2

  Нещо намирисва. Гратисния период е за лицата та по чл.69 от Кодекса, а не за вонослужещи, полицаи и т.н. каква е истината?

 15. #15
  КСО 29 авг 2015, 08:04
   
  1
   
  0

  До 13...
  КОДЕКС ЗА СОЦИАЛНО ОСИГУРЯВАНЕ
  Чл. 5.(7)
  (Предишна ал. 6, доп. - ДВ, бр. 67 от 2003 г., изм., бр. 38 от 2005 г., бр. 107 от 2014 г., в
  сила от 1.01.2015 г.) Осигурителят е длъжен по искане на осигуреното лице, на негов
  представител и/или на длъжностните лица по чл. 40, ал. 3, чл. 54ж, ал. 1 и чл. 98, ал. 1 да издава
  безплатно документи за осигурителен стаж и осигурителен доход, както и да удостоверява факти
  и обстоятелства, свързани с тях, в 14-дневен срок от искането.

 16. #16
  до 14 30 авг 2015, 08:42
   
  0
   
  0

  А кои според теб са лицата по чл. 69, а?
  "...Чл. 69. (1) (Изм. - ДВ, бр. 38 от 2005 г., бр. 35 от 2009 г., в сила от 12.05.2009 г., бр. 100 от
  2010 г., в сила от 1.01.2011 г., бр. 99 от 2012 г., в сила от 1.01.2013 г., бр. 111 от 2013 г., в сила от
  1.01.2014 г., изм. и доп., бр. 61 от 2015 г., в сила от 1.01.2016 г.) Военнослужещите придобиват
  право на пенсия при навършване на възраст 52 години и 10 месеца и при 27 години общ
  осигурителен стаж, от които две трети ...и т.н."
  Къде и какво четеш? Мечо пух ли?

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка