Елена Йончева пак се възбуди на тема "оградата по границата"

Pan.bg 26 сеп 2017 | 21:02 views (2041) commentaries(1)
img
pik.bg


Днес в София пристигат експерти от над 20 държави - официални представители на редица страни и на международни организации, за участие в конференцията "Тероризмът и електронните медии". Целта на форума, организиран от Международната академия за телевизия и радио, е да привлече вниманието на световното медийно общество, както и на държавните институции и на неправителствените организации към проблемите за противодействие на тероризма чрез електронните медии.
Пред БНР разследващият журналист и депутат от левицата Елена Йончева, която също е сред от участниците във форума, отбеляза, че няма единно мнение за това какво трябва да е поведението на средствата за масова информация при отразяване на терористични актове. "Точно затова и се надявам, че ще бъде полезен този форум, защото той събира на едно място не само анализатори, но и журналисти и репортери, които са предавали от местата на подобни атентати - от медии от цял свят.
И всъщност репортерите и журналистите ще споделят своя опит при отразяване на подобни събития и струва ми се, че в това е и ценното при един такъв форум", посочи още Йончева, като подчерта, че не смята, че медиите могат да се противопоставят на терористите.

Смятам, че първата задача на журналистите е да бъдат професионални журналисти - тоест обективно да отразяват събитията, защото едно необективно, едно поръчково отразяване на събитията създава и различна политика на самата държава, на самите структури, които управляват политическия процес и оттам се ражда или се подпомага тероризма.
Така че една от първите задачи на медиите е да вършат своята работа на медии, а не различни пиар структури, защото много често, отразявайки терористичните акции всъщност донякъде изпълняваме и задачата, която си поставят терористите, а именно: предизвикване на информационен психологически шок.
Често целите на терористите не са само непосредствените обекти на самия на терористичния акт, а зрителите - тоест предизвикване на максимален информационен шок сред хората, които наблюдават тези кадри от местата на нападенията, смята Йончева, която отбеляза още, че сред журналистите и сред медиите продължава голямата дискусия доколко трябва да се дава публичност на терористите и доколко трябва да се показва самото насилие.
Това също е много голяма тема и на този въпрос не може да се отговори еднозначно, посочи още Елена Йончева. По повод темата, която разработва през последните месеци - за състоянието и ефективността на преградата на българо-турската граница, Елена Йончева коментира: Бях многократно на българо-турската граница и трябва да ви кажа, че няколко пъти станах свидетел как група от 30-40 души - от тях някъде около една трета деца, включително и бебета, буквално преминават това възпрепятстващо съоръжение, може би за 6 до 10 минути. Действително целта на оградата не е да спре бежанците, но тя е възпрепятстваща, но в случая тя не изпълнява своите функции. Големият въпросът е защо тя не ги изпълнява. Първият проблем е, че тази ограда не е изградена спрямо средствата, които са отпуснати и проектите, които са били направени първоначално.
И поради тази причина дадох и на прокурор наличната документация и нашите обосновани съмнения за тежки корупционни практики, защото в нарушение на закона шефът на "Гранична полиция" договаря с областната управа как трябва да изглежда и какъв трябва да бъде проектът за оградата - тук има големи нарушения и аз имам информация, че прокуратурата и ДАНС действително са се заели с разследване на този случай, защото той касае националната сигурност.
И тук ние не говорим за някакво заяждане дали да бъде едноредова, триредова или седемредова оградата, а доколко действително тя изпълнява тези функции, за които ние всички сме дали тези стотици милиони лева.
Така, че моето наблюдение показва, че тя не изпълнява своята възпрепятстваща функция, обобщи Елена Йончева.
Тя постави и въпроса за състоянието на системата за наблюдение по границата. Тя коментира и правителствения доклад за националната сигурност, като отбеляза, че той е прекалено общ и допълни: Аз смятам, че той не е обективен, аз смятам, че той не назовава нещата с техните имена и от тази гледна точка смятам, че това е един опасен доклад, защото когато не показваш каква е реалната картина, ти не можеш да вземеш съответните мерки за своето бъдеще. Една от темите, която не беше спомената - една реална опасност пред България, това е намесата на съседна държава във вътрешнополитическите процеси на България.
По време на изборите през 2016 година турската държава открито застана зад създаването на партия ДОСТ. Това го няма (в доклада), това е безпрецедентна намеса за последните 27-30 години в България, беше категорична Елена Йончева.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  Браво на Йончева 26 сеп 2017, 22:09
   
  1
   
  0

  Йончева е права, а снимката и манипулативното заглавие са на просташкия сайт пик.бг, медийният Матросов на ГЕРБ.

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка