САЩ и Китай са готови да работят заедно по защита на климата

Pan.bg 18 апр 2021 | 09:31 views (244) commentaries(0)
img
pan.bg

Държавният департамент на САЩ обяви, че Китай и САЩ са готови да се борят с изменението на климата и да прилагат разпоредбите на Парижкото споразумение за климата, предаде Reuters.

„Съединените щати и Китай се ангажират да работят помежду си и с останалите страни за справяне с климатичната криза, която трябва да бъде решена с най-голяма сериозност и спешност. Съединените щати и Китай са твърдо ангажирани да работят заедно и да си сътрудничат с други страни в изпълнението на Парижкото споразумение “, - се посочва в текста на съвместното изявление на специалния пратеник на президента на САЩ за климата Джон Кери и китайския му колега Се Чженхуа.

Основната цел на сътрудничеството между САЩ и Китай се нарича намаляване на темповете на ръст на глобалната температура до по-малко от 2 градуса. Също така, до 26-ата конференция на страните по Рамковата конвенция на ООН за изменението на климата, планирана за ноември 2021 г., която ще се проведе в Глазгоу, Шотландия, страните планират да разработят стратегия за нулеви емисии в атмосферата.

„САЩ и Китай в краткосрочен план ще предприемат действия за по-нататъшно разрешаване на климатичната криза. Страните възнамеряват, до конференцията в Глазгоу, да разработят свои дългосрочни стратегии, насочени към постигане на нулеви емисии“, се казва в съвместното изявление.

Срещата между представителите на САЩ и Китай се проведе в Шанхай.

Източник: gazeta.ru Снимка: Reuters

Превод и редакция: pan.бг
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка