Bild: Германското външно министерство призовава всички германци да напуснат Афганистан възможно най -скоро

Pan.bg 04 авг 2021 | 16:32 views (941) commentaries(0)
img pan.bg
Източник: /Поглед.инфо/


След прекратяването на мисията на Бундесвера и обявяването на изтеглянето на международните войски от Афганистан, германското външно министерство съветва германците да напуснат страната, съобщава таблоида Bild. Германските граждани, намиращи се в региона, са предупредени за влошаване на ситуацията със сигурността и нарастващите заплахи за чужденците на фона на настъплението на талибаните.

Ситуацията със сигурността в Хиндукуш става все по -трудна, затова германското външно министерство призовава всички германски граждани да напуснат Афганистан, съобщава германския таблоид Bild.

"На фона на настоящите събития, по време на обявеното изтегляне на международния военен контингент, общата ситуация със сигурността може да се влоши и заплахата за чуждестранните граждани продължава да расте", предупреждава германското външно министерство на своя уебсайт.

От март миналата година германското външно министерство настоява германските граждани да напуснат Афганистан, а с изтеглянето на международните войски ситуацията със сигурността в страната ескалира.

От края на мисията на Бундесвера в Афганистан в края на юни много германски граждани са напуснали страната. Заедно с военните, някои цивилни помощници също са го направили. Въпреки това германските граждани все още остават в афганистанската столица Кабул, включително като служители на компании, политически фондации и благотворителни организации.

Германците, които сега са в Афганистан, трябва да проверят дали присъствието им там е абсолютно необходимо, съветва германското външно министерство. Ако присъствието в страната е неизбежно, гражданинът трябва да „осъзнае значителната опасност да остане“ там. „Уверете се, че имате внимателно и професионално разработена концепция за сигурност“, съветва германското външно министерство.

Освен това германците, останали в Афганистан, трябва да се впишат в антикризисния регистър за подпомагане на германски граждани в чужбина, за да получават навременна информация и предупреждения, както и актуални съвети за пътуване и напомняния за напускане на страната.

Талибаните продължават офанзивата си, като в понеделник отново се разразиха ожесточени битки в столицата на провинцията Хелманд Лашкар Гах. Най -малко осем от десетте района в града вече са взети под контрола на талибаните, а боевете продължават в центъра.

Правителствените сили контролират само няколко институции като кабинета на губернатора, затвора, централата на полицията и военната база. Цивилните страдат от продължаващите военни действия и са принудени да бягат от една част на града в друга. 200-хилядният град е първата провинциална столица, завладяна от талибаните от 2016 г. насам, съобщава Bild.

Как действат
талибаните по време на настъплението си, вече стана ясно в района Спин Болдак, който талибаните завладяха преди две седмици. Там ислямистите убиха десетки цивилни за отмъщение. Според афганистанската комисия по правата на човека талибаните са убили правителствени служители и жители, които са поздравили правителствените войски в опита им да си върнат територията.

Посолството на САЩ в Кабул заяви, че убийствата могат да бъдат класифицирани като военни престъпления, така че талибаните, които са ги извършили, трябва да бъдат привлечени към отговорност, съобщава германския таблоид Bild.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0