Министерства освобождават служители, пенсионирани и по чл. 69 от КСО

Pan.bg 29 дек 2021 | 18:25 views (3252) commentaries(0)
img pan.bg
Източник: otbrana.com


За МО все още няма яснота. В Споразумението на управляващата коалиция е записано „Определяне на длъжностите в системата на МО, които могат да бъдат заемани и от пенсионирани служители“.

На последното заседание на правителството министри защитаваха своите мотиви за отпускане на допълнителни разходи за изплащане на обезщетения по Закона за държавния служител и по Кодекса на труда във връзка с прекратяване на правоотношения със служители по служебно и трудово правоотношение, придобили право на пенсия за осигурителен стаж и възраст.


Министърът на земеделието Иван Иванов и министърът на енергетиката Александър Николов посочват конкретно, че ще бъдат освободни и служители, придобили право на пенсия по чл. 69 на Кодекса да социално осигуряване (КСО). Става дума за пенсионирани, като военнослужещи, полицаи и служители на специалните служби. По този регламент на КСО възрастта за пенсиониране през 2021 г. е 53 години и 8 месеца. За някои военнослужещи, като пилоти на реактивни самолети – 43 години и 8 месеца. Очевидно и такива пенсионери няма да могат да работят в държавната администрация.

За Министерството на отбраната все още не е ясно колко средства ще са необходими за изплащане на обезщетения при освобождаване на придобили право на пенсия. На последното правителствено заседание този въпрос не е решаван за МО. В Споразумението на управляващата коалиция е записано „Определяне на длъжностите в системата на МО, които могат да бъдат заемани и от пенсионирани служители“.

Аргументите на министрите са, че след прекратяване на правоотношенията със служителите, придобили право на пенсия, ще бъдат предприети действия за оптимизиране на структурата и състава на министерствата и ще се предостави допълнителна възможност за кариерно развитие и по-добра мотивация на държавните служители с професионален опит в същата администрация. Смята се, че това ще доведе до повишаване ефективността и качеството на работата в системата

За Министерството на земеделието необходимият финансов ресурс за освобождаване на 301 служители е в размер до 3 408 733 лева; за Министерството на енергетиката - 156 700 лева; за 36 служители в Министерството на външните работи - 879 757 лева; за 74 служители от системата на Министерството на околната среда и водите - 600 хиляди лева; за Министерството на икономиката и индустрията – 630 хиляди лева; за Министерството на културата - 80 749 лева; за Министерството на спорта - 104 037 лева; за Министерството на транспорта и съобщенията - 1 241 806 лева; за Министерството на образованието и науката за компенсация на учителите, педагогическия и непедагогическия персонал, които се пенсионират поради навършване на съответната възраст - 14 072 722 лева. Някои от министерствата ще решават проблема чрез вътрешно преструктуриране на средства, други ще трябва да получат допълнително от държавния бюджет.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка