Рязък скок на горивата при забрана на руския нефт прогнозират от петролния бранш

Pan.bg 05 май 2022 | 19:22 views (659) commentaries(0)
img пан.бг
Източник: news.bgЕвентуална пълна забрана за вноса на руски суров петрол у нас, с какъвто преимуществено работи "Нефтохим", ще доведе до сериозен ръст на горивата, който дори не може да бъде предвиден.


Това каза председателят на Българската петролна и газова асоциация (БПГА) Живодар Терзиев, който участва в срещата между премиера Кирил Петков и транспортния бранш.

И още - въпреки че при подобен сценарий на ръст на цените ще се разиграе в цяла Европа, негативният ефект за нас щял да бъде още по-сериозен.


"В такъв случай Европа очаква увеличение на цените, а нашия регион - Балканският полуостров и Източна Европа, ще има дори по-високо увеличение. Защото ако си въобразяваме, че имаме море, което може да обслужва танкери - това е едно затворено морско пространство, което зависи от Босфора. Има и геополитически аспект - българската рафинерия произвежда горива, които в момента захранва румънския, молдовския и украинския пазар. Ако този пазар загуби своята възможност да произвежда горива и премине към внос, ще потърси алтернативен внос от Средиземно море, което ще увеличи цените значително", обясни Терзиев.
Петролно ембарго върху Русия е все по-вероятно

Затова от петролната асоциация настояват правителството да предприеме стъпките, за които анонсира и Асен Василев, България да поиска изключение от готвеното на ниво ЕС ембарго на вноса на руски нефт.

"Българското правителство трябва да настоява да бъдем включени в групата към Унгария и Словакия. Това трябва да е приоритет номер едно. В противен случай без горива няма да останем. Но по темата цени не би трябвало да говорим, защото това ще бъде разказ с неочакван край", подчерта председателят на БПГА.

Терзиев коментира още и че искането на превозвачите за намаляване на акциза на горивата с 50% към момента не изглежда изпълнимо. Проблематично е и искането за отпадане на биокомпонентата - първо това нямало да доведе до значително намаляване на цената, и второ рискуваме сериозни санкции от ЕС.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка