Република Северна Македония: Гласуваха повече права в договора за служба в армията

Pan.bg 01 авг 2022 | 13:48 views (488) commentaries(0)
img пан.бг
Източник: otbrana.com


Военнослужещият придобива право на пенсия при 40 години осигурителен стаж , независимо от възрастта, за мъжете и 38 години, по желание, за жените. Размерът на пенсията е 80 процента от средната нетна заплата , която военнослужещият е получавал при най-благоприятните за него 10 години осигурителен стаж.Събранието на Република Северна Македония прие на 27 юли изменения и допълнения на Закона за служба в армията. С помощта на народния представител ген. Илия Николовски, заместник-председател на Комисията по отбрана и сигурност, получихме информация за промените. В тях има редица интересни моменти, които целят най-вече увеличаване на правата на военнослужещите и цивилните служители в договорите, които подписват.

При навършване на 45 години и прекратяване на договора се предвижда професионалният войник да получава еднократно парично обезщетение в размер на една средна месечна заплата за всяка прослужена година, но не по-малко от 1000 евро в денари за всяка прослужена година в армията. Пределната възраст за прием на професионални войници се увеличава от 40 на 44 години. За подофицери също на 44 години.

Въвежда се нова методика за изчисляване заплатата на действащите военнослужещи. Тя се състои от основна заплата и добавки към нея. Елементите на основната заплата са минималната работна заплата за страната, определена от Министерството на труда и социалната политика, плюс заплащане за звание, длъжност, стаж и служба в армията. Трудовият стаж, който влияе на възнаграждението, е 0,5 на сто от основната заплата за всяка година, но не повече от 20 процента. За служба в армията допълнителното заплащане е 30 процента от основната заплата. Наред с това има предвидени и допълнителни възнаграждения за специфични условия на труд, за висока степен на риск, за специално образование и др. Всичко това е изписано, включително във вид на таблици в самия закон.

Интересно е, че в този закон се регламентира и пенсионният режим на военнослужещите и цивилните служители. Военнослужещият придобива право на пенсия при 40 години осигурителен стаж , независимо от възрастта, за мъжете и 38 години, по желание, за жените. Размерът на пенсията е 80 процента от средната нетна заплата , която военнослужещият е получавал при най-благоприятните за него 10 години осигурителен стаж. Еднократното парично обезщетение е 10 заплати.

Ако военнослужещият остане без длъжност при организационно-щатни промени в армията и до 60 дни не бъде назначен, получава право на пенсия при 25 осигурителен стаж, от които най-малко 15 са в армията. И в този случай размерът на пенсията е 80 процента от средната нетна заплата, която военнослужещият е получавал при най-благоприятните за него 10 години осигурителен стаж, но се намалява с 0,5 на сто за всяка година до навършване на 40 години.

За вече пенсионираните се предвижда ново изчисление на размера на пенсиите им. Там принципът е същия – 80 на сто от средната нетна месечна заплата през най-благоприятните за тях 10 години трудов стаж.

Регламентира се, че военнослужещите и цивилните служители в армията, които са членове на политически партии, нямат право да членуват в техните органи за управление. Те нямат право да поставят под въпрос професионализма, безпристрастността и законосъобразността при служба в армията и министерството на отбраната. Не им се позволява да носят партийни символи в районите на армията и да организират партийни структури.

Министерството на отбраната може да дава стипендии във връзка с критични за армията специалности. Условието е стипендиантите да са завършили средно образование с отличен успех и да са се записали да учат във факултет със сродна специалност.Те са длъжни да работят след това в Министерството на отбраната най-малко два пъти повече от времето, в което са получавали стипендия.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка