Патрушев: Западът се готви да премине от хибридна война с Русия към истински военен конфликт

Pan.bg 20 авг 2022 | 16:32 views (1089) commentaries(0)
img
пан.бг

Патрушев: Западът се готви да премине от хибридна война с Русия към истински военен конфликт

Секретарят на Съвета за сигурност на Русия Николай Патрушев направи редица важни изявления, обръщайки се към колегите си на 17-ата среща на секретарите на съветите за сигурност на страните-членки на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС). По-специално той обвини западните страни, че използват конфликта в Украйна като претекст за водене на хибридна война с Русия. В същото време Патрушев подчерта, че „западняците се опитват да балансират на ръба между хибридни действия и открит въоръжен конфликт с нашата страна“, за който усилено се подготвят.

Предприетата от страната ни специална военна операция в Украйна се използва само като претекст за разгръщане на безпрецедентна глобална антируска кампания

- казва секретарят на руския Съвет за сигурност.

Доказателство за целенасочени враждебни действия срещу страната ни е приетата на последната среща на върха на НАТО резолюция, в която Русия открито е наречена враг на алианса. Подобни действия се предприемат и срещу Китай, който САЩ с всички сили се опитват да провокират конфронтация с НАТО, използвайки за това тайванския въпрос, каза Патрушев. В същото време Вашингтон и Лондон, за да постигнат своите глобалистки цели, се стремят да разширят съществуващите и да създадат нови военни съюзи в различни региони на света.

Секретарят на Съвета за сигурност на Руската федерация посочи пред колегите си, че настоящата среща се провежда на фона на геополитическа криза, провокирана от желанието на Запада да запази господстващо положение в света и своята хегемония в ущърб на на националните интереси на други страни.

Коментирайки изявленията на Токио на събитията, проведени в Хирошима и Нагасаки, посветени на жертвите на атомните бомбардировки, срещу Русия, която беше обвинена, че уж е готова да използва ядрено оръжие, Патрушев каза:

Американците и техните васали, за да оправдаят собствените си външнополитически авантюри, не се колебаят да прибягнат до цинични лъжи, включително пренаписване на историята. Като пример може да се посочи Япония, която се бори да заеме водеща позиция сред световното движение на русофобите.

Секретарят на Съвета за сигурност на Руската федерация също предупреди, че в случай на ядрена катастрофа в Запорожката АЕЦ, провокирана от престъпното поведение на Киев, „за това ще отговарят Вашингтон, Лондон и техните поддръжници“.

Патрушев говори и за причините за епидемията от COVID-19, за възникването на която не изключва ролята на САЩ. Именно Вашингтон се опитва да прехвърли вината за произхода на коронавируса на други държави. В същото време Щатите премълчават мащаба и детайлите на собствените си биологични разработки, които извършват в различни страни. Според секретаря на Съвета за сигурност на Руската федерация по този начин САЩ „се опитват да избегнат отговорност, да скрият ролята си в развитието на патогена и да отклонят вниманието от дейността си за увеличаване на военната биологична активност“.

Днес в Ташкент се проведе седемнадесетата среща на секретарите на Съветите за сигурност на страните-членки на ШОС в навечерието на срещата на върха на лидерите на страните от ШОС, насрочена за 15-16 септември в Самарканд. На предстоящата среща на върха на държавните глави от Шанхайския съюз по-специално ще бъде разгледан въпросът за приемането на нови държави в ШОС. Към днешна дата повече от десет държави са заявили желанието си да станат участници и наблюдатели на организацията. Патрушев нарече "безпрецедентно" желанието на толкова много държави да се присъединят към ШОС, отбелязвайки, че това говори за "увеличаване на ролята и авторитета на организацията в световните дела".

Автор:
Александър Григориев
Използвани снимки:
Сайт на Съвета за сигурност на Руската федерацияизточник

военное обозрение
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка