Европейският съюз реши да въведе нови мерки на фона на високите цени на енергията от 1 декември 2022 г

Pan.bg 02 окт 2022 | 09:19 views (449) commentaries(0)
img
pan.bg

Нови мерки, одобрени от енергийните министри на Европейския съюз (ЕС), ще влязат в сила на 1 декември 2022 г. за борба с високите цени на енергията. Това се посочва в съобщението на Съвета на ЕС.

„Мерките са временни и извънредни. Те ще се прилагат от 1 декември 2022 г. Те трябва да приключат през 2023 г. По-специално, намаляването на търсенето на електроенергия ще бъде валидно до края на март“, отбелязва изданието.

В съобщението се посочва, че ще бъдат въведени общи мерки за намаляване на търсенето на електроенергия. Същите мерки ще се прилагат и за събирането и преразпределението на излишните приходи от енергийния сектор за потребителите. Това ще въведе доброволна цел от 10% намаление на потреблението на енергия, но задължителна цел от 5% по време на пиковите часове.

Изданието допълва, че за компаниите, работещи с енергийни ресурси, ще бъде установена "вноска солидарност" от печалбата. В същото време вноската ще се взема от тази част от печалбата, която ще надвиши ръста от 20% на средногодишния облагаем доход от 2018 г. Освен това, държавите могат да запазят своите мерки, ако те са еквивалентни на „вноска солидарност“.

На 30 септември еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон на пресконференция след заседанието на Съвета на министрите на ЕС по енергетика заяви, ЕС се опасява, че предстоящият отоплителен сезон на европейския континент няма да бъде лек, а следващият ще е още по-труден.

Източник: gazeta.ru Снимка: depositphotos / biz.liga.net

Превод и редакция: pan.bg
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка