The Economist: Русия придобива чертите на диктатура

Pan.bg 02 фев 2023 | 06:33 views (284) commentaries(0)
img
пан.бг
Русия придобива чертите на диктатура - The Economist

"Украинская правда" — четвъртък, 2 февруари 2023 г., 04:59 ч.

ВЛАДИМИР ПУТИН, СНИМКА ТАСС

След нахлуването в Украйна ситуацията с демокрацията в Русия значително се влоши, страната придобива характерни черти на диктатура.

Източник: годишно проучване "Индекс на демокрацията" на Economist Intelligence Unit (EIU), което е аналитичен отдел на британското списание The Economist

Подробности: Според оценките на анализаторите само 45,3% от световното население живее при демокрация, 36,9% (предимно в Русия и Китай) при авторитарно управление. Малко по-малко от 8% от населението живее в условията на "пълна демокрация". Последната група включва повече от 20 държави, включително Канада, Швеция и Уругвай.

„След нахлуването в Украйна демократичните показатели на Руската федерация показаха най-рязък спад сред всички страни в света. Русия дълго време се движеше по траекторията на отдалечаване от демокрацията и сега придобива много характерни черти на диктатура “, се казва в доклада на анализаторите.

Те отбелязват, че руските власти започнаха да извършват безпрецедентни репресии срещу медиите и опозицията, след като Владимир Путин изпрати войски в Украйна.

Сред положителните тенденции анализаторите отбелязват прехода на Чили, Франция и Испания от категорията на „несъвършената демокрация“ към категорията на „пълната демокрация“. Това се случи най-вече заради отмяната на строгите коронавирусни мерки, които ограничаваха свободата на гражданите.източник


Українська правда
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка