Otbrana.com: Пенсионирани цивилни служители в МО с нови социални права

Pan.bg 08 яну 2024 | 13:08 views (864) commentaries(0)
img Спирдон Спирдонов

С влезлите в сила от 5 януари промени в Закона за отбраната и въоръжените сили се въвежда нова категория лица, наречена пенсиониран цивилен служител.

Това е лице, което като цивилен служител е придобило най-малко 10 години трудов и/или служебен стаж през последните 20 години в Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната или Българската армия и е упражнило правото си на пенсия за осигурителен стаж и възраст при условията и по реда на Кодекса за социално осигуряване.

Законът вече дава право на пенсионираният цивилен служител наред с пенсионираните военнослужещи, военноинвалидите, военнопострадалите, ветераните от войните и придружаващите ги съпрузи, както и родителите на военнослужещи и цивилни служители, когато последните не могат да се грижат за тях и да пребивават заедно в едно домакинство, да ползват домовете за пенсионирани военнослужещ, при условия и по ред, определени с акт на министъра на отбраната.

Коя е конкретната причина за това?

Търсят се възможности за пълноценно използване на Дома на МО за пенсионирани военнослужещи, ветерани и военноинвалиди в с. Орешак, община Троян, се посочваше към мотивите на промените на закона.

Домът е с максимален капацитет за настаняване на 100 лица в пет вили.

Сградната база предоставя и предполага изключително добри битови условия за живот в среда, близка до семейната.

От функционирането си до момента заетостта на Дома не е надвишавала 20 лица, като през последните години тя е трайно около 10 лица, т.е. едва 10 процента.

Към момента ползвателите на Дома, съгласно чл. 226 ж, ал. 4 от Закона са пенсионирани военнослужещи от Министерство на отбраната, Българската армия и структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната, ветерани, военноинвалиди и военнопострадали и придружаващи ги съпрузи.

Ползването на услугата на Дома става по ред, определен с акт на министъра на отбраната.

Анализът на фактическото състояние на Дома показвал сериозна неефективност на функционирането му, която се изразявала в изключително малка запълняемост на базата, ниски приходи и в пъти по-високи разходи.

Всичко това налагало добавяне на нови групи ползватели с включване на пенсионирани цивилни служители и родители на военнослужещи и цивилни служители, когато не могат да се грижат за тях и да пребивават заедно в едно домакинство.

/www.otbrana.com/

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка