Съвместното командване на силите отчете успешно изпълнение на задачите през 2023 г.

Pan.bg 30 яну 2024 | 19:46 views (1910) commentaries(0)
img Pan.bg

„Усложнената среда на сигурност в глобален и регионален план, както и протичащите процеси в Европейския съюз и Алианса, поставят страната ни пред динамични, многопластови, многопосочни процеси и предизвикателства, свързани с осигуряване и гарантиране на националната сигурност. Последното развитие на конфликтите показват, че военният инструмент на националната мощ продължава да бъде фактор. Всичко това потвърждава необходимостта от адаптиране на наличните, изграждане и развитие на нови адекватни отбранителни способности, осигуряващи националната и съюзна сигурност.

В изпълнение на тези изисквания и в тези условия, усилията на Съвместното командване на силите (СКС) бяха насочени за изпълнение на задачи по трите мисии на въоръжените сили, в рамките на своята отговорност, правомощия и ниво на ресурсно осигуряване. Изводите от анализа на промените във военностратегическата среда, неизменно рефлектираха и върху процеса на обучение и подготовка“. Това заяви командирът на Съвместното командване на силите генерал-майор Кънев при откриването на годишния анализ на дейността през 2023 г. на СКС и подчинените военни формирования.

РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >

Във форума участваха заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Цанко Стойков, представител на главния инспектор на Министерството на отбраната полковник Христо Атанасов, заместник-командирът на Сухопътните войски бригаден генерал Пламен Йорданов и заместник-командирът на ВВС бригаден генерал Петьо Мирчев, както и началниците на отдели, командирите и началниците на пряко подчинените на СКС военни формирования.

Генерал-майор Кънев подчерта влиянието на организационната структура, комплектуването и ресурсното осигуряване върху подготовката на щаба на СКС и подчинените военни формирования от СКС през 2023 година.

Акцентът в дейността на СКС през миналата година беше поставен върху поддържането и усъвършенстването на способности в различните функционални области за планиране и провеждане на съвместни операции в национален и съюзен формат. Активно участие бе взето в процеса на разработване на Регионалния план Югоизток в Съюзното съвместното командване на силите на НАТО в Неапол.

Основни приоритети бяха поддържането на състояние на бойната и мобилизационна готовност, поддържане в готовност на формированията за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия, усъвършенстването на системата за командване и управление, развитие и поддържане на способности за развръщане на полевите пунктове за управление, поддържане и развитие на способностите за планиране и провеждане на съвместни операции и оптимизиране на работните процеси от бойния ритъм на щаба, в условия на недостиг на експерти.

Важен етап от подготовката беше организирането, провеждането и ръководството на свързаните учения „БАЛКАН 23”, участието в процеса на планиране и провеждане на учението „STEADFAST JUPITER 23”, както и планирането, непосредствената подготовка и провеждането на учението „NOBLE BLUEPRINT 23”, под ръководството на Съюзното съвместно командване на силите на НАТО в Неапол.

Не по-малки бяха и усилията за осигуряване на развръщането, ротацията и изтеглянето на личният състав, въоръжението и техниката от контингентите на въоръжените сили, участващи в операции и мисии извън територията на страната. Съвместното командване на силите имаше сериозен принос към планирането, организирането и координацията за приемане, разполагане на съюзни сили на територията на страната, както и тяхното осигуряване

През 2023 г., над 600 военнослужещи участваха в 10 операции и мисии под егидата на НАТО, Европейския съюз и ООН. Всички задачи за изпълнение от личния състав на контингентите са изпълнени на високо професионално ниво, за което свидетелстват високите оценки, получени от съюзните партньори, подчерта командирът на СКС.

Ефективната организация за своевременното изготвяне на административните заповеди и оперативни разчети от щаба на СКС, допринесе за развръщането на формированията в срок и с пълно ресурсно осигуряване, като се осъществи необходимото взаимодействие между националното командване и командванията на операциите. Всичко това беше съпроводено с изключително натоварване на личния състав, отговарящ за администрирането на контингентите ни зад граница, допълни той.

Продължи работата и към задълбочаване на сътрудничеството и подобряване на взаимодействието с партньорите и военните структури на страните от НАТО, както и интеграционните процеси за по-нататъшно укрепване на сигурността и стабилността в Югоизточна Европа и Западните Балкани. Бяха проведени редица срещи и посещения с представители на страните членки на Алианса, в хода на които се обмениха виждания, споделени бяха мнения и поуки от практиката.

Подобри се взаимодействието и със Съюзното съвместно командване на НАТО в Неапол. Със задоволство бе отбелязано активното участие на Съвместното командване на силите в съюзното планиране в рамките на колективната отбрана на НАТО с останалите страни-членки. Задълбочи сътрудничеството с Националната гвардия на щата Тенеси, САЩ. Обсъдени бяха възможности за бъдещо партньорство и обмяна на опит в областта на съвместните тренировки и учения, обучението на личен състав от СКС и подчинените формирования, както и развитието на инфраструктурата и оборудването на Военния команден център и НВУК „Чаралица”.

„Професионализмът, експертната компетентност и мотивацията на личния състав на щаба и подчинените формирования, своевременното планиране, контролиране и провеждане, както на индивидуално, така и на организационно ниво бяха основата и създадоха условия за ефективното, ефикасното и безпроизшествено изпълнение на поставените задачи. Искам да изкажа служебна благодарност към всички командири и началници за проявеното старание и отговорност, 2024 година няма да бъде по-лека“, заяви генерал-майор Кънев

Той очерта някои от основните задачи за изпълнение през годината, а именно поддържане на бойната и мобилизационна готовност, поддържане в готовност на формированията за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия, своевременното извършване на оценка, планиране развръщане, ротация и изтегляне на контингентите от въоръжените сили, активно участие в процеса на разработване, усвояване на Регионалния план и адаптиране на националните процедури, използвани в процеса на планиране и провеждане на съвместни операции. Също така, за СКС предстои участие в планирането и провеждането на командно-щабното учение „ЩИТ 24”, свързано с ученията на НАТО „STEADFAST DETERRENCE 24” и „STEADFAST DUEL 24” и работа по реализиране на проектите за изграждане на национална КИС за работа в FMN среда и осигуряване на КИП в полеви условия.

„Отчитаме една динамична година, изпълнена с редица трудности и ограничения. През настоящата ни очакват нови предизвикателства от различно естество. За да се справим с тях, трябва да заложим на опита и експертизата. Ключът за успеха е в хората, нека продължим да бъдем рационално мислещи, високо мотивирани, лоялни и истински професионалисти“, каза в заключение командирът на СКС.

От името на военното ръководство на министерството на отбраната, генерал-лейтенант Цанко Стойков изказа благодарност към личния състав на СКС за професионализма и постигнатите резултати през годината. Той даде висока оценка на дейността на командването и потвърди, че СКС заема своето точно и достойно място в Българската армия, изпълнявайки основната си мисия за планиране и провеждане на операции в национален и съюзен мащаб и осъществявайки връзката между въоръжените сили на Република България и силите на НАТО. „Направеният анализ, обхвана всички направления от вашата дейност, той е обективен и в същото време критичен, като са отчетени спецификата на задачите, произтичащи от Плана за развитие на Въоръжените сили до 2026“ и промените във военностратегическата среда в региона, подчерта генерал-лейтенант Стойков.

/www.jfc.armf.bg/Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Съвместното командване на силите отчете успешно изпълнение на задачите през 2023 г.

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/3 СЛЕДВАЩА СНИМКА


Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка