Снимки: Проведе се оперативния сбор на командира на Съвместното командване на силите

Pan.bg 01 мар 2024 | 11:53 views (1975) commentaries(0)
img Pan.bg

“Кризата в Украйна, както и протичащите процеси на трансформация в НАТО, свързани с планирането на операции поставиха нови предизвикателства към процеса на планиране на национално ниво и конкретно към Съвместното командване на силите. Те се заключават в адаптиране на националните процедури като критично условие при разработването на плановете на оперативно ниво”. Това отбеляза командирът на Съвместното командване на силите генерал-майор Красимир Кънев по време на ръководения от него оперативен сбор.

В двудневния форум, който се проведе в Националния военен учебен комплекс „Чаралица”, участваха командирите на пряко подчинените на командира на СКС военни формирования, началниците на отдели и самостоятелни сектори в СКС, както и представители на дирекции „Операции и подготовка“, "Логистика" и „Планиране, програмиране и бюджетиране“, Служба „Военно разузнаване“ и Военна академия „Г.С.Раковски“, командванията на Сухопътните войски, Военновъздушните сили и на Военноморските сили,

РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >

Тази година темата на сбора беше „Планиране и провеждане на съвместната операция и организиране поддръжката на съюзната операция“, с цел да се запознаят офицерите от щаба на СКС и командирите /началниците/ на пряко подчинените на командира на СКС военни формирования с основните направления за работа през годината и да се направи разпределение на силите и средствата за ефективното им постигане.

Основните приоритети за работа през 2024 г., които генерал-майор Кънев определи, са насочени към поддържане и развитие на способностите за планиране и провеждане на съвместни операции, проактивна дейност на щаба на СКС за организиране на процеса по съвместен таргетинг във въоръжените сили, усъвършенстване на системата за командване и управление, поддържане и развитие на способностите за използване на софтуeрни продукти/инструменти и симулационни системи в процеса на подготовка.

По време на сбора участниците разгледаха предизвикателства пред осигуряване изпълнимостта на съюзните планове за отбрана в контекста на националното планиране, като основния доклад по темата на сбора беше изнесен от началника на отдел „Планиране, развитие и бюджетиране“ полковник Недко Симеонов. В допълнение, бяха изнесени доклади и брифинги, разглеждащи предизвикателствата пред логистичните органи, ролята, мястото и задачите на сухопътния компонент в съюзна съвместна операция, предизвикателствата пред ВВС при планиране и провеждане на въздушни операции, както и тези стоящи пред ВМС в процеса на планиране, провеждане и осигуряване на участието им в контекста на съюзните планове за отбрана.

В проведените дискусии бяха ясно заявени проблемите, съпътстващи ежедневната дейност в подчинените формирования, беше обсъдена координацията на органите за управление от СКС с останалите военни структури и организации.

/www.jfc.armf.bg/Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Снимки: Проведе се оперативния сбор на командира на Съвместното командване на силите

ПРЕДИШНА СНИМКА 4/8 СЛЕДВАЩА СНИМКА


Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка