Мария Габриел и външните министри на Естония, Латвия, Литва, Румъния и Словения отбелязват 20-годишнината от членството си в НАТО, подчертавайки ключовата роля на съюзничеството с обща декларация

Pan.bg 03 апр 2024 | 21:35 views (796) commentaries(0)
img Pan.bg

С обща декларация по случай 20-годишнината от присъединяването на България, Естония, Латвия, Литва, Румъния и Словения към НАТО, министрите на външните работи от тези страни изразиха важни послания, подчертаващи значението и перспективите на членството им в организацията.

"За нас, българите, естонците, латвийците, литовците, румънците и словенците, членството в НАТО е гаранция за стабилност и мир," заявява Мария Габриел, заместник министър-председател и министър на външните работи. "Ние сме горди да сме членове на най-мощния и успешен военно-политически съюз в света, който продължава да защитава демократичните ценности и сигурността на своите членове."

РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >

В духа на предстоящата среща на върха във Вашингтон, министрите изразяват готовността си да укрепват и адаптират Алианса, като подкрепят бъдещото членство на Украйна и продължават да защитават интересите и сигурността на евроатлантическото пространство.

"Ние сме готови да допринесем за укрепването и адаптирането на Алианса в преддверието на юбилейната среща на върха във Вашингтон; да продължим да подкрепяме Украйна, чието бъдеще е в НАТО; да гарантираме, че ще направим важна стъпка към присъединяването на Украйна към НАТО; и да продължим с трансформацията на НАТО и защитата на нашите демократични ценности," пишат в декларацията външните министри.

В декларацията се подчертава още и значителния принос на тези държави за укрепването на НАТО през последните години, отбелязвайки важното значение на сътрудничеството със съюзниците за гарантиране на сигурността на Източния фланг на Алианса.

Нашите страни остават ангажирани с мисията на НАТО и се ангажират да продължат да допринасят за сигурността и стабилността в региона и по света.

www.mfa.bgНавигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Мария Габриел и външните министри на Естония, Латвия, Литва, Румъния и Словения отбелязват 20-годишнината от членството си в НАТО, подчертавайки ключовата роля на съюзничеството с обща декларация

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/1 СЛЕДВАЩА СНИМКА


Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка