Министърът на отбраната Атанас Запрянов се срещна с посланика на Финландия Н. Пр. Кристина Кувая – Ксантопулос

Pan.bg 10 май 2024 | 17:54 views (316) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
По информаци яна Пресцентъра на МО

На 10 май 2024 г. министърът на отбраната Атанас Запрянов и Н. Пр. Кристина Кувая – Ксантопулос, посланик на Финландия у нас, обсъдиха двустранното сътрудничество в областта на отбраната и въпроси от актуалния дневен ред на сигурността.

Двамата подчертаха традиционно доброто взаимодействие на страните ни във военната сфера в рамките на членството в Европейския съюз и изразиха увереност, че неговият обхват ще бъде разширен и задълбочен в съюзнически формат след присъединяването на Финландия към НАТО. Министър Запрянов приветства финландската страна за решението за присъединяване към Алианса, а посланик Ксантопулос изказа благодарност за подкрепата в този процес от страна на българските официални власти. Двамата подчертаха важността на партньорството в рамките на НАТО в настоящата променена среда на сигурност, както и важната роля на страните ни в изграждането на съюзническия капацитет за възпиране, сдържане и отбрана на Източния фланг на Алианса.

Министър Запрянов и Н. Пр. Ксантопулос споделиха общо разбиране за необходимостта от засилено сътрудничество между държавите от Черноморския регион с цел адаптиране към предизвикателствата, пред които са изправени в следствие на войната в Украйна. Акцент беше поставен върху Противоминната военноморска група в Черно море, сформирана от България, Румъния и Турция.

По време на разговорите бяха очертани перспективите за развитие на конструктивния диалог и на колективната отбрана в контекста на предстоящата Среща на върха на НАТО във Вашингтон. Дискутирани бяха възможностите за отбранително-индустриално сътрудничество, проектите за модернизация на Българската армия и начините за противодействие на хибридни заплахи и дезинформационни кампании. Особен акцент беше поставен върху предоставената от България и Финландия помощ за Украйна, като двете страни заявиха категорично, че ще продължат да оказват подкрепа за опазването на суверенитета на държавата и сигурността на украинския народ, докогато е необходимо.

Н. Пр. Ксантопулос поздрави България по повод 20-та годишнина от присъединяването към НАТО, а министър Запрянов покани финландските компании от отбранителната индустрия да се включат в Международното изложение за отбранителни продукти и услуги „Хемус 2024“, което ще се проведе в Пловдив от 5 до 8 юни 2024 г. Той сподели, че през тази година се наблюдава ръст от 25% на заявилите участие изложители.

image

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка