Президентът Радев: При съставяне на правителство партиите трябва да се водят от обществения интерес, а не от страх от изпадане от властта

Pan.bg 10 юни 2024 | 16:03 views (276) commentaries(0)
img Pan.bg

Българските политици, макар и по трудния начин, е крайно време да са научили тежкия урок, че трябва да поставят обществените интереси пред своите собствени и партийни интереси. Това е гаранцията да имаме стабилно управление, заяви президентът Румен Радев, след като упражни правото си на глас в предсрочните избори за Народно събрание и за членове на Европейския парламент от Република България.

Държавният глава посочи, че гражданската активност не се изчерпва само с явяване пред урните, а означава избирателите да помнят какво са обещавали политиците и да го търсят. „Ние ще спрем да ходим толкова често до избирателните секции, когато партиите най-сетне започнат трайно да оправдават доверието на гражданите, за което молят днес“, заяви президентът Радев. Държавният глава посочи, че това дали, как и при какви условия ще се състави правителство, зависи изцяло от партиите. „Отказът от защита на националните интереси води неизбежно до партийна и личностна делегитимация, уронва доверието в институциите и в самите устои на демократичния процес“, подчерта още Румен Радев.

РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >

В отговор на въпрос за президентски политически проект, държавният глава посочи, че преди всеки пореден вот „партийни оракули плашат с „партия на президента“ само и само да може после да си сглобят по-добре собствената сглобка“. Крайно време е партиите да се стремят да съставят правителство, базирано на ценности и на споделени програми, като водещ е общественият интерес, а не страхът, че ще излязат извън властта. Ако продължават безпринципни коалиции, политическа алтернатива рано или късно ще се появи, допълни президентът Радев. По думите на държавния глава, последните няколко избори и „сглобки“ са разсъблекли безжалостно дрехите на много партии и политици, които в момента се чудят как да прикрият собствения си срам, но без успех.

Президентът Радев, който гласува с машина, отново заяви, че машинното гласуване е бариера за недействителните бюлетини, което е и основният проблем при изборите у нас.

www.president.bgНавигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Президентът Радев: При съставяне на правителство партиите трябва да се водят от обществения интерес, а не от страх от изпадане от властта

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/1 СЛЕДВАЩА СНИМКА


Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка