Празник на Военното контраразузнаване

Pan.bg 21 апр 2015 | 15:48 views (3047) commentaries(0)
img На 21 април 1915 година Военното контраразузнаване се обособява като самостоятелно звено със заповед на началник-щаба на Българската войска. Първоначално е подчинено на Разузнавателния отдел при Министерството на войната.
През 1950 година ВКР е прехвърлено към Министерството на вътрешните работи, като Отдел X на Държавна сигурност. По това време то има няколко подразделения, отговорни за различни части от армията - Генералния щаб, Кабинета на министъра, тила, Първа, Втора и Трета армия, Танковата дивизия, Военноморските сили.
През следващите десетилетия структурата на ВКР продължава да следва тази на самата армия. През 1951 година Отдел X е разширен в Управление „Военно контраразузнаване", през 1962 година наречено Трето управление. Основната задача на ВКР е да осигурява политическата лоялност на армията спрямо комунистическия режим. По тази причина то остава обособено от структурите на Българската армия, като тази организация цели независимост и взаимен контрол между силовите ведомства в страната.
Датата на празника е обявена през 1996 г.
Валентин Цветанов, бел.ред.: Информацията е от сайта http://svodka.start.bg
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка