В навечерието на 6-ти май: Грандиозен музикален парад на военните духови оркестри

Pan.bg 06 май 2015 | 00:48 views (5043) commentaries(9)
img полк. Валентин Цветанов
На 5-ти май, от 19 часа, в зала "Арена Армеец" се състоя Втория международен музикален парад на военните духови оркестри. Същият беше под патронажа на президента и върховен главнокомандващ въоръжените сили, Росен Плевнелиев и министъра на отбраната, Николай Ненчев.
Във величествения концерт, организиран под ръководството на командира на Националната гвардейска част, бригаден генерал Боян Ставрев, участваха представителни военни духови оркестри от страната и чужбина. Задгранични гости бяха представителните духови оркестри на румънските Военноморски сили (гр. Констанца) и на гръцките въоръжени сили (гр. Солун). Диригентът на румънските гости, Корнел Игнат дори точно днес, на сцената чества своя 50-годишен юбилей!
image
Българското участие бе повече от впечатляващо! То включваше изпълнения на представителните духови оркестри на НВУ "В.Левски" заедно с този на 2-ра Тунджанска мбр; на ВМС, ВВС и на Сухопътните войски; както и виртуозното майсторство на Гвардейския представителен духов оркестър, под ръководството на майор Ради Радев!
Новото и впечатляващото този път беше участието на Детския радиохор; на трио "Хипнотик", както и за първи път пред публика - армейски духови оркестри в съвместно изпълнение с впечатляващата рок-група "Кикиморо", начело със световноизвестния български рок-музикант Николо Коцев (свирил с Джо Лин Търнър, Би Джийз, "Брейзън Абъд" и др.)

Запомнящо е и изключителното сопрано на Еделина Кънева, чийто оперен партньор на сцената беше известния и ненуждаещ е от представяне Орлин Горанов!
Вероятно съм пропуснал някой от изпълнителите, но нека четящите тези редове да не пропуснат концерта, който ще има и телевизионно излъчване!
Заслужава си да потръпнеш от вълнение, когато във впечатляващ синхрон, над 500 участници в представлението и зрителите, изпълнили до краен предел "Арена Армеец" пеят накрая "Моя страна, моя България"!
Благодарим Ви, гвардейци! Вие наистина сте национална гордост!
Честит празник на всички!
image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 9

 1. #1
  Малък Петко 06 май 2015, 11:57
   
  6
   
  0

  ТОВА БЕШЕ ПАРАДА!!!
  А ПЛЕВНЯТА И МИНИСТЪРА БЯХА ОСВИРКАНИ!
  ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ И БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ!!!

 2. #2
  Енчо Добрев 06 май 2015, 15:02
   
  3
   
  0

  Хубаво начинание! Честит празник!

 3. #3
  Добри 06 май 2015, 18:00
   
  3
   
  1

  Добре беше, с много професианолизъм. Само дето още не мога да свикна с разни привнесени от незнайно къде разни гейски "стъпки и огъвки". За мен армейските оркестри означават професионални изпълнения на военни маршове, стегнатост, строеви хватки, хватки с оръжие/музикални инструменти и пр., а не ориенталско-кабаретни шъшкании.

 4. #4
  Добри 06 май 2015, 19:49
   
  3
   
  0

  И още нещо - гвардейците можеха да изкарат няколко юнака да демоснстрират хватки с карабини на фона на някой марш.

 5. #5
  Коста Петров 06 май 2015, 20:14
   
  3
   
  1

  това наистина беше парада на БА! Много професионализъм, няма чалга и простотии! Такива концерти те карат да се гордееш, че си българин! Сега с кеф ще гледам истинския парад на 9 май в Москва!

 6. #6
  Teraflop 06 май 2015, 20:31
   
  2
   
  0

  Наистина, музикалният парад беше страхотен!Бравосъ!

 7. #7
  Дедо Прецаки 06 май 2015, 21:21
   
  5
   
  0

  Да, хубаво начинание наистина! Само, че това шоу, защото то е точно това, няма как да замести парада. Приказките за "малък, но достоен" са оправдания за тези които допуснаха парадът на Българската армия да се сведе до прелитането на един хеликоптер. Нищо не предизвиква трепет в душата така, както тътена на изтребителите и грохота на танковете! Нищо не възпитава така, както възможността един малчуган да влезе в машината и да вдъхне мириса на машинно масло! Някога покойният вече бай Петко Йотов казваше, че има три нации, които са родени да бъдат войници - руснаци, германци и българи! Да ме прощаваш бай Петко, ама за последното вече не съм сигурен - нашите политици правят всичко, за да забрави българинът за славата на своята войска! Днес, на празника на Св. Георги Победоносец човекът с листчето пак чете за "хибридни войни" и "модерен патриотизъм", като че ли патриотизмът може да е модерен и старомоден...! Ясно е, на това ще се радваме вече, светлинно и звуково шоу на гвардейците, като нямаме техника - да покажем поне техники на подхвърляне и поемане на карабина във въздуха (на момчетата поклон за старанието и труда, но не това е предназначението на гвардията)!

 8. #8
  Иван Бориславов-2 06 май 2015, 21:55
   
  0
   
  0

  Оптимистична трагедия! Вместо стоманени колони по жълтите павета и рев на ескадрили в небето - униформени мажоретки! Може да е интересно като зрелище, но е УНИЗИТЕЛНО!!! И след Ньой не сме били в такова ЖАЛКО положение. Тогава цялата нация - и народ, и управляващи - са били обединени около идеята за възраждане на славната българска войска, съсипана дипломатически от вечните врагове на България. Днес съсипаната от родни национални предатели в интерес на същите тези врагове/приятели армия, поне засега няма на кого да разчита. Ако не бях атеист, вероятни щях да възкликна като княз Александър: "Боже, пази БЪЛГАРИЯ!"...

 9. #9
  Все едно 07 май 2015, 10:47
   
  0
   
  0

  Ще преборим враговете с музика!:)

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка