Световен ден на Червения кръст

Pan.bg 08 май 2015 | 11:22 views (3015) commentaries(0)
img Фокус: Г-н Григоров, днес отбелязваме Световния ден на Червения кръст. Какви мероприятия сте организирали, за да отбележите този ден?
Христо Григоров: Предстои да отличим хора и институции, които помогнаха на Червения кръст изключително много през изминалата година, която беше една от най-тежките в съвременната история на България. Това ще бъдат вицепрезидентът на републиката Маргарита Попова, еврокомисарят Кристалина Георгиева, много дарители и представители от корпоративния бизнес. Маргарита Попова направи всичко възможно да ни подкрепи, за да възстановим Международния фестивал на червенокръстките филми във Варна. Благодарение на нейната енергичност това се реализира и България се върна отново в лоното на европейските държави, защото този фестивал е с ранга на Кан, Берлин. Кристалина Георгиева пък е един от големите индивидуални донори, които ни помогнаха финансово. Корпоративният сектор също беше изключително активен. Ще отличим партньори, които направиха много за успешната дейност на БЧК. Най-важното, не на последно, ще отличим и най-заслужилите медии. Агенция „Фокус” също ще получи една голяма награда, защото вие сте като мост между нас и българското общество. Без тези мостове ние не бихме могли да бъдем така ефективни, оперативни и така близо до проблемите на хората. Искам да споделя, че общо 189 национални дружества в целия свят са застанали зад идеите на големия швейцарец и създател на Червения кръст Анри Дюнан. Тази година се навършват и 50 години от приемането на 7-те основни принципа, които изграждат самоличността на нашето движение.
Фокус: Кои са те?
Христо Григоров: Това са хуманност, независимост, доброволност, безпристрастност, единство, неутралност и универсалност. Тези принципи са залегнали в нашата политика и ние всеки божи ден ги използваме. Чрез подкрепата на българското общество ние успяхме да помогнем на самотни възрастни болни хора и на пострадали. Също така, помагаме на много деца, пострадали при безумната война по пътищата и деца, които са отпаднали от училище, защото са бедни. Много скоро предстои годишно отчетно събрание, в което ще отчетем огромната дейност, която е свършена от Червения кръст, като цяло. Не мога да не похваля още сега планинските спасители, които са помогнали на повече от 2 000 души. Нашите водни спасители пък са помогнали на 4 800 души. През миналата година подпомогнахме 18 000 души по време на огромните наводнения, отворихме нашия бедствен склад и раздадохме всичко необходимо. Тази година имаме едно много голямо предизвикателство - земетресенията в Непал. БЧК веднага откри фондонабирателна акция, в която призовахме българския народ да помага. Събраната сума вече е над 60 хил. лева. Имахме готовност веднага да изпратим планински спасители и обучени кучета, но тъй като картините бяха толкова апокалиптични и трагедията беше много голяма, тя събуди невероятна световна съпричастност. В един момент към Непал тръгнаха десетки самолети и екипи и се получи едно пренасищане. Това беше и причината нашето правителство да вземе решение да се изчака и да не изпраща екипи.
Фокус: Кои кампании на БЧК бихте определили като най-успешни?
Христо Григоров: Една от най-успешните кампании на БЧК е подпомагането на българите пострадали от тези катастофални наводнения в Аспарухово, Добрич, Мизия и населените места по горното течение на р. Огоста. Тогава ние мобилизирахме целия си ресурс, бедствените складове бяха отворени. Що се отнася до бедствените складове, трябва да се знае, че те са 5 на брой в цялата страна и имаме капацитета за незабавно подпомагане на близо 12 хил души. Включени сме с малка част в държавния бюджет, защото държавата е делегирала на БЧК изключително отговорни дейности. Това е демонстрирано многократно, например когато бежанците заляха България преди няколко години, както и по време на бедствия и катастрофи, на земетресението в Перник и т.н. Помагайки на тези хора, помогнахме и на държавата, заедно с нашите основни партньори от ПБЗН. Отделно имаме и кампания за деца, пострадали от пътнотранспортни произшествия съвместно с МВР. В програмата "Homecare" се грижим за възрастните хора. Общо БЧК има над 120 проекта и една голяма част от тях са международни.

Помагаме на хората, защото не става въпрос просто да отидем, да дадем 500 или 1000 лева на някого. Въпросът е и родителите, и семейството да разберат, че не са сами в тези трагедии.
Фокус: Вие често споменавате темата за доброволчеството, което според вас трябва да влезе нормативно в българското законодателство. На какъв етап е обсъждането на законопроекта?
Христо Григоров: Един такъв закон е крайно необходим, тъй като имаме над 20 хил. доброволци. Вече 5-та година той се прехвърля като горещ картоф от правителство на правителство. Искам да споделя с удоволствие, че вече има реално раздвижване и вярвам, че много скоро този закон ще влезе в парламента. Когато бяхме в Мизия при мен дойде човек с насълзени очи и ми обясни, че е уволнен от работа, тъй като е отишъл да помага на бедстващите и на следващия ден не е могъл да отиде на работа. Това е нещо недопустимо и затова трябва да бъде регулирано. Трябва да се определят правата и задълженията както на доброволците, така и на работодателите. Това е направено в цяла Европа и дълбоко вярвам, че ще се случи и при нас. Това ще постави България на нивото на европейските държави.
Фокус: Какви рамки ще постави такъв тип законодателство?
Христо Григоров: Законът е много обширен и детайлен. Сред основните неща е това, че доброволецът трябва да бъде застрахован и да има сигурността, че когато излиза да помага, има разбирането на своите работодатели. Сега в парламента има ново предложение за промяна в този законопроект, но не е необходимо нещо, което е градено с години, да бъде разрушено, да извървим целия път наново и да продължим да бавим приемането му. В крайна сметка, това е един много добър закон, който е минал през изключително много специалисти.
Фокус: Има ли случаи, в които БЧК е оказвал помощ при необходимост и извън границите на България?
Христо Григоров: Многократно. Когато станаха катаклизмите в Хаити и в Япония направихме апел, събрахме достатъчно финансов ресурс и помогнахме. Сега помагаме и в Непал, защото там картините също са много страшни. Това, което медиите показват е една малка част от трагедията. Над 9 000 души са загинали. Нашият СМС номер е 1466 и който иска може да помогне и да дари 1 лев.
Фокус: Какво бихте пожелали по повод отбелязването на Световния ден на Червения кръст?
Христо Григоров: Обръщам се с признателност към доброволците и служителите на Българския червен кръст, които във всеки един миг са на своя пост и водят хуманитарна битка срещу нещастието, бедността, бедствията и отчаянието. Това са хора, които протягат ръка на всички, изпаднали в беда. Това са хора, които служат на доброто безвъзмездно. Искам да благодаря и на всички български институции и на нашите партньори, които непрекъснато ни помагат да изпълняваме своята огромна дейност.
Валентин Цветанов, бел. ред. - Интервюто с Христо Григоров, председател на БЧК, е дадено за Агенция "Фокус" и е публикувано в сайта http://www.focus-news.net
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка