Честит имен ден на всички, носещи имената Константин и Елена

Pan.bg 21 май 2015 | 00:28 views (4397) commentaries(2)
img Валентин Цветанов
Както пише сайтът http://www.imenata.com, според поверието Св. Елена носи градушка в ръкава на ризата си и затова през този ден стопаните не работят вкъщи и на полето.
В някои селища на Югоизточна България и Родопите се изпълняват нестинарските огнени игри. В празненството участва цялото селище, но в огнената жарава играят само призваните: духът на светеца се вселява в тях, "прихваща ги" и подчинявайки му се, те вещаят от негово име.
Обикновено нестинарите са жени и мъже от един и същи род и умението им се предава по наследство. Сутринта те се събират в параклиса на светците, където се съхраняват техните свещени икони и нестинарският тъпан, съпровождащ обреда. Там приижда цялото село. Всеки носи печени агнета, хлябове и погачи, ракия и вино. Населението устройва "панигир" - обща трапеза, придружена с песни и игри. Младите запалват голям огън, който до вечерта трябва да прегори. Тогава с иконите в ръце нестинарите прекрачват с боси крака в жаравата и пристъпват бавно под ритъма на тъпана. Вярва се, че по време на своя танц те могат да влязат в контакт със светците Константин и Елена, които им помагат да пророкуват и да лекуват болести.
И ние, в Pan.bg, вярваме!
Вярваме, че всички във Въоръжените ни сили (военнослужещи и цивилни), носещи имената на светците Константин и Елена, умело „танцуват” върху армейската „жарава” - за да не се разгаря никога пламъкът на войната!

Вярваме и че могат да „лекуват болестите” във все още израстващото ни общество!
Желаем на всички, започвайки от заместник-началника на отбраната, генерал-лейтенант Константин Попов и достигайки до най-отдалечените военни формирования - само здраве, щастие и повече поводи за усмивки в забързаното им воинско ежедневие!
Нека светците, чийто имена носят, да ги закриля и занапред!
Честит имен ден, колеги и приятели!
image

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 2

 1. #1
  той 21 май 2015, 10:17
   
  2
   
  0

  випуск,честит имен ден.Здраве и дълголетие.

 2. #2
  и не само 21 май 2015, 13:18
   
  1
   
  0

  21 Май / Имен ден: Спас, Спаска, Спасена, Спасения, Спасимир, Спасимира, Спасуна, Сотир

  Според народните схващания на този ден Господ прибира душите на всички покойници, които е пуснал на свобода сред хората на Велики четвъртък. Затова жените отиват рано сутринта на гробищата, раздават варено жино е хляб за своите мъртви и разстилат орехови листа върху гробовете им. Така смятат, че им правят сянка на "оня свят". Вярва се, че на Спасовден болните могат да се излекуват, ако преспят на поляна, където расте билката росен. Води ги техен близък, който се уважава като "побратим" или "посестрима" на болния. Тази практика е описана великолепно в разказа "Спасова могила" от художника на българското село Елин Пелин.

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка