25 май - Патронен празник на Бенковци

Pan.bg 24 май 2015 | 23:36 views (3936) commentaries(0)
img Валентин Цветанов, списание „Клуб КРИЛЕ”
Преди 65 години, през далечната (за някои) 1950 година - датата 25 май (денят на трагичната гибел на ръководителя на Априлското въстание) е обявена за патронен празник на Народното военновъздушно училище „Георги Бенковски”. Самото училище е създадено пет години по-рано и през тази година отбелязваме неговата 70-та годишнина!
Горди наследници на Бенковски и на всички, свързали съдбата си с Военновъздушното ни училище са днешните орли в Учебната авиационна група „Георги Бенковски”.
Това е и поводът да се обърнем към нейния командир, полковник Юлиян Радойски с въпроса:
- Има ли и днес „Хвърковатата чета” на Георги Бенковски своите последователи тук в Долна Митрополия - „гнездото на орлите”?
Ето и отговора на командира на „Бенковци”:

- Еднозначно, категорично и без алтернатива - ДА, ИМА!
Убежденията за тази еднозначност и категоричност се основават, както на героичното минало, така и на настоящето, които са свързани с невидима нишка помежду си, независимо от дистанцията на времето!
Георги Бенковски и неговата хвърковата чета поставят началото и дават пример за родолюбие, смелост и себеотрицание. Пример, който следват няколко поколения на ред и се гордеят, че на тях е поверена честта да носят името, и да продължават славните традиции на “Хвърковатата чета” на ръководителя на Априлското въстание.
Изборът на Георги Бенковски за патрон на създаденото през 1945 година Народно Военновъздушно училище не е случаен. Това е човекът, който от Панагюрище предприема своя решителен полет в стихията на неизвестността, увличайки след себе си довчерашните „роби”.
В деня 20 априлий, лето господне 1876, тези роби се трансформират в поборници за свобода и човешки правдини. Създадена с идеята да бъде „навсякъде и никъде” - „Хвърковатата чета”, като вихър кръстосва неуморно села, градове и паланки в IV революционен окръг - за да повдига въстанието и духа на българите!
image
Легендата за нея се предава от уста на уста, от мало и голямо, от бащи и деди - на синове и внуци, за да достигне до нас изкристализирала в идеята , че “Българските орли” - летци и авиационни специалисти са достойни наследници на достойни предци!
Страниците, записани в родната авиационна история от “Бенковци”, са изпълнени с примери на всеотдайност, целеустременост и героизъм, които са сходни с проявените от героите “Априлци” през1876 година. Главното свързващо звено между тях се явява именно гордият Български дух!
С чувство на законна радост и удовлетворение мога да кажа, че вече в продължение на седем десетилетия името на ВНВВУ „Георги Бенковски”, и неговите правоприемници в лицето на Учебната авиационна група „Георги Бенковски”, са символ на успеха и традициите в овладяването на „Петия океан”!
През всичките тези години тук е реалната ковачница на кадри за нуждите на ВВС и на Гражданското въздухоплаване. Нещо повече - „Бенковци” издигнаха името на България, като шестата страна в света, чийто представител осъществи полет в космическото пространство!
И в днешни дни, чествайки наскоро 139-та годишнина от Априлското въстание и отбелязвайки гибелта на неговия главен организатор, ръководител и вдъхновител Георги Бенковски - ние, воините от Учебната авиационна група, носеща гордо името на героя, си даваме ясна равносметка кои сме и къде стоим в системата за национална отбрана и сигурност!
Разбира се, наясно сме какво още следва да сторим, за да бъдем достойни да продължим да носим славното име на Бенковски.
Авиогрупата посреща празника, изпълнявайки своята мисия, съобразена с динамичните процеси в средата за сигурност и с нов поглед върху способностите на Въоръжените сили и в частност на ВВС.
Нашата авиогрупа е едно от най-активно летящите формирования на ВВС и единственият център за летателно обучение на млади пилоти и професионална подготовка на кадри за ВВС.
Летим на едни от най-модерните учебни турбовитлови самолети в света - швейцарските „Пилатус” PC-9M, както и на реактивните L-39ZA, произведени в Чешката Република.
Мотивирани сме и сме подготвени, професионално и надеждно, да изпълним всяка поставена от Командването на ВВС задача.
Георги Бенковски и неговата хвърковата чета развяха знамето на Свободата, което ние „Бенковци” продължаваме да носим и развяваме с високо чувство на отговорност за съдбините на родното българско небе!
Честит празник, Бенковци!
Очаквайте и пълното интервю с командира Ви, полковник Юлиян Радойски.
image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка