Полковник Владко Владов напуска армията през главния вход

Pan.bg 09 юни 2015 | 01:01 views (10888) commentaries(6)
img Валентин Цветанов

Петдесет и шест са - няма грешка!
И Владко Владов ги навърши
- поредната годишнина човешка!

Днес е рожденият ден на полковник Владко Владов! Датата е определена от родителите му и от съдбата!
Законът обаче е неумолим! Независимо, че навършва 56 години и е „на попрището жизнено в средата”, поради навършването на пределна възраст за притежаваното военно звание - от днес полковник Владов преминава в запаса.
След над три десетилетия офицерска кариера на различни длъжности, полковник Владов напуска службата, като представител на дирекция „Административно и информационно обслужване” в Министерството на отбраната.
Винаги усмихнат, но и изключително коректен, точен и стриктен в работата си - не само с документите, но преди всичко с хората!
Ето и един епизод, описан от самия него, като адютант през 1997 г. на тогавашния началник на Генералния щаб на Българската армия:
„От 10.01.1997 г. до 04.02.1997 г. напрежението, натоварването и умората в ръководството на ГЩ на БА и особено при ген. полк. Тотомиров беше до краен предел. Работният ден започваше в 06.00 часа и завършваше около 24.00. Войската в казармите през зимните месеци на 97-ма вече получаваше лоша храна, отоплението почти липсваше, напрежението и недоволството от улицата, чрез приятели и роднини, се прокарваше в поделенията с цел неподчинение. Имаше реална опасност отделни войници или групи от тях да извършат провокации вътре в казармите и навън, напускайки с оръжие или боеприпаси.
Към командирите летяха ежедневно разпоредителни документи от ръководството на ГЩ, за да се запази реда и дисциплината. Армията, съгласно приетия преди по-малко от две години закон, нямаше право да се намесва във всякакви граждански процеси.
Сутринта на 04.02.1997 г. началникът на ГЩ на Българската армия, ген. полк. Тотомиров, и аз като негов адютант, влязохме в сградата на администрацията на президента за участие в Консултативен съвет по национална сигурност.
С началото на съвета, на площада и страничните улици около Ларгото започнаха да се стичат недоволни, измръзнали, изнервени и очакващи новини, тълпи от народ, които на няколко пъти се опитаха да атакуват сградата. Момчетата от НСО, преживяли атаката и превземането на парламента, бяха готови на всичко, за да запазят сградата и заседаващите. Беше организирано аварийно извеждане през различен от главния вход-изход.
КСНС завърши, генерал-полковник Тотомиров хладнокръвно попита: „Каква е обстановката навън?”.
Отговорих: „Навън е сложно, тълпата е готова на саморазправа, имаме два варианта за напускане. Единият - резервен изход, другият - главният вход”.
Генералът отсече: „Армията е на народа. Влязохме през главния, излизаме през главния!”.
Признавам си, вратата се отваря навън и заради тълпата трудно се справихме. Но те, хората, искаха да знаят какво се е случило вътре. Ние бяхме първите носители на новината”.
И така, в продължение на редица години и в редица случаи след това, полковник Владко Владов продължи да бъде „първият носител на новината”!
Честит рожден ден, Владко!
Да си жив и здрав!
И все така - през главния вход!
Ползвана е и информация от http://www.otbrana.com/новини_6844

image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 6

 1. #1
  Боцмана 09 юни 2015, 18:52
   
  10
   
  12

  Поредния полковник....който не може да обясни какво е вършил толкова години в БА!

 2. #2
  тошо 09 юни 2015, 22:45
   
  9
   
  9

  Браво Владко! След над три десетилетия офицерска кариера на различни топли клатикурчовски длъжности отивай да вдигаш бариерите! ЕВАЛА на такива офицери. БЕГОМ МАРШ или пак са ти намерили хубава длъжност като незаменим кадър.

 3. #3
  За Боцмана (1) и Тошо (2) 10 юни 2015, 07:21
   
  9
   
  1

  Боцмана и Тошо - събирателен образ на видиотения лузър от системата и извън нея !

 4. #4
  антитошовбоцман 10 юни 2015, 17:01
   
  4
   
  0

  ПВЦ, дали не е уместно да ограничаваш коментари като 1 и 2? Аман от тролове и безумци!

 5. #5
  Preslav 10 юни 2015, 19:42
   
  3
   
  1

  Анонимниците, дето всяка вечер жените им ги бият и им ръсят сол на главата... пак проявиха смелостта си тук...

 6. #6
  ВЪЗМУТЕН 21 юни 2015, 21:32
   
  1
   
  2

  Как ви е неудобно да споделяте как през цялата си кариера не си свършил за един войнишки боб.Стоял си на топло и острил моливите на ген.Семерджиев лека му пръст и на Тото.
  Тогава нямаха право на протеста сега като имат окого се страхуват да идат на барикадата пред парламента пти протестиращите полицаи.
  И махте страх войската през 1997 да не се поддаде на провокация и излезе с оръжиетои реставрира войнишките бунтове 1918 год и навярно обзет от това опасение посъветвахте настоящите си колеги по време на парад да се ползва учебно и ли обезопасено негодно за стрелба.
  Господина полковник Владко Владкове на 56,Попрището Жизнена среда.А колко на 45 саотдавна отвън портала.
  ЗА толкова служба по върховете като предшестеника си Стоименов каво допренесоха за войската освен единия от комсолски деятел стана генерал а другия от вестникар да служи до пределните години по ЗОВС
  Моите адмирации към Тошко и Боцмана за много точния коментар.

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка