26 години от 10 ноември - датата, преобърнала живота в България

Pan.bg 10 ное 2015 | 13:31 views (7219) commentaries(3)
img С това се постави начало на прехода към демокрация и пазарна икономика

Днес се навършват 26 години от историческия 10 ноември, променил историята на България. Тогава, през 1989 г. се състоя Ноемврийският пленум на ЦК на БКП, който прие оставката на Тодор Живков. Това е краят на 35-годишното му управление на Народна република България като Генерален секретар на ЦК на БКП.
Тази дата се възприема като начало на прехода на България към демокрация и пазарна икономика, въпреки че еднопартийната система на БКП (която продължава да е единственият ръководен фактор в държавата) е премахната едва на следващата година, а първите реални икономически реформи са предприети 15 месеца след пленума.

С идването на Михаил Горбачов на власт в Съветския съюз започва процес на перестройка. Това оказва въздействие и върху останалите социалистически страни, които са членове на Организацията на Варшавския договор и Съвета за икономическа взаимопомощ. България, не без основание сочена за един от най-верните на СССР съюзници по онова време, също обявява курс към преустройство на съществуващата в страната обществено-политическа и икономическа система.

image
В България Тодор Живков констатира в различни изказвания, че досегашната система не успява да отговори на нуждите от промяна на тогавашното общество и се начертава рамка на ново обществено устройство - демократично начало на държавата. Икономическата рамка също се променя от държавно планиране към елементи на частно стопанство.

При Горбачов и поетия от него курс за самостоятелност на съюзниците, за първи път, откакто Живков е начело, се появяват различия между него и съветски ръководител.

На 9 ноември 1989 г. на заседание на Политбюро Тодор Живков подава оставка като генерален секретар на БКП след организиран от съветското посолство натиск, както и от страна на неговите най-близки съратници Йордан Йотов, Добри Джуров, Димитър Станишев, както и от Станко Тодоров, Гриша Филипов и Георги Атанасов.

Искането за оставка е организирано от члена на Политбюро Петър Младенов и кандидат-члена Андрей Луканов. Някои от членовете на ЦК като Милко Балев и Димитър Стоянов не са предварително информирани. Живков не подава оставка от поста председател на Държавния съвет на Народна република България (най-високата длъжност в държавата), предложението за това е направено от името на Политбюро.

В дневния ред на Ноемврийския пленум са поставени две точки. Първата е доклад на Тодор Живков за актуалната обстановка в страната и необходимостта от преустройство на икономиката „по посока на пазарния механизъм, съчетан с планово начало”, а втората е оставката на генералния секретар на ЦК на БКП. Живков произнася встъпителното слово, след което ЦК одобрява доклада му.

На следобедното заседание на пленума членовете на Централния комитет приемат оставката на Живков, без да му дадат възможност за заключителни думи, и утвърждават Петър Младенов на поста Генерален секретар на ЦК на БКП. Пленумът предлага на Народното събрание да освободи Живков и от поста председател на Държавния съвет на Народна република България.

На 17 ноември, на заседание на Народното събрание, предавано пряко по телевизията, Петър Младенов е избран за председател на Държавния съвет. Още на следващия ден - 18 ноември, се провежда първият свободен митинг, организиран от т.нар. неформални организации, начело с КТ „Подкрепа” и „Екогласност”, на площада пред храм-паметника „Свети Александър Невски”.

На 18 януари 1990 г. бившият пръв партиен и държавен лидер Тодор Живков е арестуван. Първите свободни и демократични избори след повече от 45 години се състоят на 10 и 17 юни 1990 г.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 3

 1. #1
  Geocom 10 ное 2015, 14:42
   
  6
   
  4

  Едни комунисти взеха чрез преврат властта от други комунисти и тия първите продължават да ни управляват ама сега ни лъжат че били демократи.

 2. #2
  Онзи 10 ное 2015, 17:27
   
  5
   
  2

  Никакви комунисти не били и не са БСП-то. Нищо общо нямат вече нито със социализма, нито с комунизма. Най-обикновена дясна социалдемократическа партия (дори неолиберална).

  10.XI.1989 г. е най-черната дата в българската история.

 3. #3
  Н Лишев 10 ное 2015, 18:15
   
  2
   
  0

  През 1943г. по искане на Сталин, да бъде информиран за приблизителния брой на привържениците на Комунистическата идея в България, Г. Димитров е докладвал около 6 000 /шест хиляди /граждани на България с такива идеи. Вероятно тази цифра е завишена и със сигурност истинските комунисти не са повече от посоченото, по времето когато да си Комунист никак не е било изгодно. Непосредствено преди 09. 09. 1944г. и след това, броят на уж "комунистите" нараства главаломно и се достигна до състоянието, че всички в България станаха 'комунисти", или най-малко "предани симпатизанти". Сега, когато отново няма изгода да си Комунист, общият брой на гласувалите за няколкото комунистически партии е отново около 6 000/ шест хиляди/. Всичко вече е демократ или герберист -по-безопасно и изгодно е.
  Извод: Не са виновни Комунистите за това, което ни се случва, а продажните ни и страхливи /хитри/ душици.

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка