Честит рожден ден на втория български космонавт Александър Александров!

Pan.bg 01 дек 2015 | 22:22 views (16960) commentaries(1)
img Музей на авиацията - Крумово

На 1 декември 1951 г. в Омуртаг е роден Александър Панайотов Александров. Постъпва във ВНВУ „ Г. Бенковски“ през 1969 г., специалност летец-пилот. През 1974 г. получава назначение в 22-ри изтребително-бомбардировъчен полк, Безмер. Присвоява класна квалификация „ Летец-пилот І клас“. Старши лейтенант Александър Александров е сред кандидатите за първи български космонавт и заедно с майор Георги Иванов преминава подготовка в Центъра за космонавти „Юрий Гагарин“ в СССР. Включен е като дубльор в първия съветско-български екипаж през 1979 г.
През 1983 г. завършва аспирантура в Института за космически изследвания в СССР. След завръщането си в България е заместник-директор на Централната лаборатория за космически изследвания при БАН.
През 1987 г. майор Александров става член на екипажа на подготвящия се втори съветско-български полет. На 7 юни 1988 г. той излита на борда на космическия кораб „Союз ТМ5“ като космонавт-изследовател. Работи по програма „Шипка“ на орбиталната станция „Мир“ до 17 юни. Завръща се на Земята с космическия кораб Союз ТМ4“.
image

След полета продължава работата си в Института за космически изследвания към БАН. Доктор на техническите науки, летец-космонавт на България, заслужил летец, военно звание генерал- майор.

=====================================================================
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  емигрант 01 дек 2015, 23:02
   
  22
   
  40

  ЧЕСТИТ РОЖДЕН ДЕН САШО

  ЖЕЛАЯ ТИ ВСИЧКО ХУБАВО КОЕТО МОЖЕ ДА СЕ ПОЖЕЛАЕ НА ЕДИН ДОСТОЕН ЧОВЕК КОЙТО НЕ СЕ ИЗХРАЧИ В КЛАДЕНЧЕТО ОТ КОЕТО Е ПИЛ ВОДА.
  БЪДИ ЗДРАВ

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка