110 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА СЕРГЕЙ КОРОЛьоВ!

Pan.bg 22 фев 2017 | 13:25 views (6153) commentaries(0)
img Навършват се 110 години от раждането на Сергей Корольов

Навършват точно 110 години от рождението на Сергей Корольов - човекът, считан за основател на практическата космонавтика - роден на 12 януари 1907 г.

Днес той е почитан от мнозина за своите постижения - първия изкуствен спътник, първия човек в космоса, разработката на ракетите "Союз", които и до ден днешен се използват за изстрелване на хора до "Международната космическа станция". Приживе обаче малцина чуват за него - самоличността му се крие в тайна. Корольов е жертва на тоталитарния режим и чак след смъртта си се превръща в икона за руското ракетостроене (източник: ЕКА).

Сергей Корольов е син на учител по руска литература. Рожденото му място е Житомир, днес град в Северна Украйна. Още от малък проявява изключителен интерес към летателни апарати и на 17 години създава своя първи планер. След като завършва Киевския политехнически институт, Корольов минава на работа в Московския университет и интересът му се променя - вместо да се занимава със самолетостроене, той почва да се занимава с ракетно придвижване - област, която по това време има само теоретични основи.

През 1931 г. Корольов основава група за изучаване на реактивно движение - тя по-късно успява да разработи първите съветски ракети с течно гориво - GRID-9 и GRID-10. През 1933 г. военните поемат групата и заедно с Валентин Глушко създават първия пилотиран летателен апарат с ракетен двигател RP-318.

На 23 март 1938 г. Валентин Глушко е арестуван след като започва голямото прочистване при Сталин. За да намали степента на обвиненията, Глушко прехвърля отговорността на Корольов. Самият Корольов е арестуван на 7-ми юни и му е дадена присъда от 10 години работа в трудов лагер. Поради това събитие Глушко и Корольов остават врагове докрай.

Корольов лежи две години в различни затвори, вкл. четири месеца в Гулаг. След това щастието му се усмихва, понеже съветският авиоконструктор Андрей Туполев също е политически затворник и оглавява едно от затворническите бюра "шаражка" - тези бюра и лаборатории извършват тайни научно-технически разработки в рамките на съветската лагерна система Гулаг.

През ноември 1944 г. Корольов е повишен да оглавява собствен екип и са му дадени само 3 дни, за да предложи план за построяването на съветски еквивалент на ракетата "Фау 2". Той успява да
се справи и представя плана - нищо че неговата ракета има обхват от само 75 километра, една четвърт от този на "Фау 2". Година по-късно е преместен в Германия, за да изучава хардуера, оставен от войната след американската операция "Пейпърклип". По това време Вернер фон Браун и най-големите кадри от немския ракетен екип са се преместили в САЩ. В Русия обаче е основан нов изследователски център. Въпреки че е все още политически затворник, Корольов е повишен в Главен инженер и му е поверено да построи съветския еквивалент на "Фау 2". На бял свят се появява ракетата "Р1", която е първата от серията ракети, известни по-късно в НАТО под названието "Скъд".

През 1953 г. Корольов разработва първата междуконтинентална балистична ракета с обхват от 7 000 километра - "Р7". Тя е базирана на концепция за прикачени една върху друга степени. На 21 август 1957 г. "Р7" лети за пръв път от ракетния център в близост до Байконур.

"Р7" е достатъчно мощна, за да постави спътник в орбита. По това време обаче научните разработки се бавят - затова Корольов и компанията му разработват само минимално функциониращ спътник. "Спутник 1" излита на 4 октомври 1957 г. и радиосигналите, които излъчва, шокират света.

За по-малко от месец Корольов успява да разработи и втори спътник - "Спутник 2", на борда на който пътува кучето Лайка. Ракетата "Р-7" е изключително успешна и с нея са изстреляни много космически апарати за пръв път - първия апарат, който попада на повърхността на Луната, първия апарат, направил снимки на обратната страна на Луната, първите междупланетни станции, изпратени по траектория към Венера и Марс. На 21 април 1961 година излита подобрена ракета "Р-7" с първия космонавт на планетата - Юрий Гагарин.

През 60-те години СССР е въвлечен в надпреварата към Луната. Корольов предлага гигантска ракета "Н1", висока 100 метра, както и модулен космически кораб с обещаващо бъдеще - "Союз". Проектът за "Н1" обаче претърпява крах - по това време главен конструктор на съветските ракетни двигатели е Валентин Глушко и той вярва, че криогенните двигатели нямат бъдеще. За да може да избегне работата с Глушко, Корольов се обръща към Николай Кузнецов. Проблемът е, че двигателите на Кузнецов са много малки и огромната ракета "Н1" има нужда от 42 от тях, като 35 са за първата степен. Работата по "Н1" е замразена и разработката на ракетата е одобрена през 1964 година - само че през това време в САЩ програмата за пращане на човек на Луната вече е в ход и се работи по нея от три години - забавяне, което по-късно ще се окаже фатално за съветските амбиции.

Корольов заболява от рак през 1965 година и умира на операционната маса на 14 януари 1966 година. Само две седмици след смъртта на Корольов "Луна 9" извършва първото меко кацане на Луната. Това е последното голямо съветско постижение за няколко години напред.

След смъртта на Корольов съветската програма претърпява много трудности. Ракетата "Н1" не успява да бъде завършена в срок, за да могат СССР да победят САЩ в лунната надпревара и четирите нейни изстрелвания завършват с катастрофа. През 1974 година Валентин Глушко, който след смъртта на Корольов е оглавил неговото бюро, официално прекратява програмата. СССР никога не успява да изпрати човек на Луната.

Но днес ракетите и корабите "Союз" продължават да се използват, а Русия все още е лидер в поддържането и експлоатацията на орбитални станции.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка