Ген. Христо Христов навърши 90 години. Честито и поздравления!

Pan.bg 07 апр 2021 | 08:54 views (3802) commentaries(0)
img pan.bg
Изтоник: Otbrana.com

Днес един от най-авторитетните български генерали наавършва 90 години. Честито и поздравления за генерал-лейтенант от запаса Христо Христов. Пожеланията са за здраве и дълголетие! Благодарностите - за големия му принос за изграждането на Българската армия!

***


Генерал-лейтенант от запаса Христо Христов е роден на 7 април 1931 г. в гр. Враца. Завършва средно образование в родния си град през 1949 г. Като активен член на РМС през 1950 г. е изпратен по поръчение в ШЗО във Велико Търново. След завършването й с отличен успех през 1951 г. е произведен в звание "лейтенант“ и е назначен за командир на взвод в мотострелковия полк във Враца. По-късно се разделя с родния си град и продължава службата си в мотострелковия полк в Симеоновград, където последователно е началник-щаб на батальон и заместник-началник щаб на полка. През 1956 г. е преместен в Стара Загора, където е помощник-началник на Оперативното управление на 2 мотострелкова дивизия. От 1968 до 1971 г. е слушател във ВА „Георги С. Раковски“. След завършване на академията е назначен в Оперативно управление на ГЩ на БНА. При сформиране на КСВ през 1973 г. е изпратен в неговото Оперативно управление.

От 1974 до 1976 г. е слушател в академията на ГЩ на Съветската армия „Ворошилов“ в Москва. От 1982 до 1984 г. е началник на катедра Оперативно изкуство във ВА „Георги С. Раковски“. През февруари 1984 г. се връща в КСВ, като началник на Оперативно управление и през есента е произведен в звание „генерал-майор“. По-късно, вече със звание „генерал-лейтенант“ (1987 г.), поема длъжността началник на щаба на Сухопътни войски. По това време се занимава и с научна дейност. През 1983 г. ръководи във Военна академия колектив за научна разработка, който печели наградата „Раковски“. През 1986 г. друг колектив, ръководен от него, е класиран на първо място във Въоръжените сили на Варшавския договор, за което получава специална грамота лично от маршал Куликов.

От 1990 до 1992 г. ген. Христов е началник на Военна академия, след което преминава в запаса. Но сърцето му остава в армията, при колеги и приятели. Включва се активно в работата на СОСЗР. Избиран е за член на ЦС и председател на Контролната комисия на съюза. При създаването на клуб КСВ през 1997 г. става негов активен член, а за известен период – заместник-председател и председател на клуба. Сега, макар и вече на 90 години, продължава да участва активно в работата на клуба и често е търсен от сегашното ръководство за съвет и подкрепа. За дългогодишната си служба е отличаван многократно с ордени и медали. Награден и е с почетния знак на СОСЗР.

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка