Въздушен ас с награден знак „За достойнство и чест“

Pan.bg 06 авг 2021 | 16:30 views (3131) commentaries(0)
img пан.бг
Източник: Otbrana.com


На 5 август 2021 г. полковник о.з. Иван Станков навърши достолепните 95 години. Навръх своя рожден ден полковник о.з. Станков беше удостоен от министъра на отбраната на Република България господин Георги Панайотов с награден знак „За достойнство и чест“ – I-ви вариант за цялостен принос в развитието на българските Военновъздушните сили. Полковник о.з. Станков има значителен принос за отстояване на въздушния суверенитет на Отечеството ни. Той е бил боен инструктор и командир, организиращ и провеждащ мащабна летателна и летателно-бойна подготовка на млади офицери-пилоти от формированията на българските ВВС.

От името на командира на Военновъздушните сили генерал-майор Димитър Петров отличието беше връчено лично от заместник-командира на ВВС бригаден генерал Петьо Мирчев. Бригаден генерал Мирчев заедно с офицери от Командването на ВВС посетиха полковник о.з. Станков в дома му, за да изкажат своето уважение и признателност. За специалния си ден рожденикът получи поздравителни адреси и подаръци.


Командването на Военновъздушните сили пожелава на полковник о.з. Иван Станков крепко здраве, щастие и добруване още дълги години!

Полковник о.з. Иван Тодоров Станков е роден на 5 август 1926 г. в с. Българин, община Харманли.

След завършване на гимназия, през 1946 г. Иван Станков постъпва във Военновъздушното училище „Георги Бенковски“. През следващата година е назначен за младши командир на по-младите курсанти. Вече като офицер, след преместването на военновъздушното училище в Долна Митрополия, освен изпълнението на летателната програма като пилот и инструктор, е назначен и за преподавател на курсантите и офицерите по тактика.

Полковник о.з. Иван Станков е включен в първата избрана група български летци, която успешно завършва в СССР приучването на първия за България реактивен самолет изтребител Як-23. След това на летище Граф Игнатиево като инструктор приучва множество пилоти-лейтенанти на техника на пилотиране на новия изтребител.

През 1951 г. е назначен за командир на 1-ва ескадрила на 27 авиационен полк, на следващата година - командир на 1-ва ескадрила на 25 авиационен полк, а по-късно – командир на същия полк. До есента на 1955 г. организира и лично подготвя множество пилоти на бойно летателно майсторство денем и нощем в сложни метеорологични условия, които веднага са включени в денонощното бойно дежурство за охрана и защита на въздушните граници на Родината.

Полковник о.з. Иван Станков се приучва на самолетите МиГ-15 и МиГ-17 по време на летателните си стажове в периода 1955-1958 г. Като слушател във Военна академия „Г.С. Раковски“, която завършва с отличен успех.

След Академията е назначен на длъжност командир на изтребителна авиационна дивизия в гр. Ямбол. В продължение на две години (1958-1960 г.) като командир на дивизия, полковник о.з. Иван Станков доказва своите личностни и професионални качества.

Със създаването на Смесения авиационен корпус (10 САК) е назначен за заместник-командир на Корпуса до 1968 година, когато е удостоен за обучение във Военна академия „К. Е. Ворошилов“­- Москва и я завършва с отличен успех.

От 1970 до 1982 година е заместник-командир на авиацията в щаба на Противовъздушна отбрана и Военновъздушните сили.

Той е основният организатор на успешно проведените в България курсове за приучване на млади пилоти на новите модификации самолети МиГ-23 (БН и МФ) и тяхното бойно използване. В своята дейност като боен инструктор и командир, полковник о.з. Иван Станков подготвя над 150 офицери, които лично допринасят за защита небето на България.

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка