Поздравления и честит юбилей на флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров

Pan.bg 08 окт 2021 | 11:24 views (3259) commentaries(0)
img pan.bg
Източник: Otbrana.com


Днес флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров навършва 60 години. Честито и поздравления за покорените върхове във военната служба, морското дело и науката!

Той е роден на 8 октомври 1961 г. в гр. Варна в семейството на капитан I ранг Кирил Медникаров. Завършва Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ през 1984 г. със специалност „Корабоводене за ВМС“ като първенец на випуска. Започва службата си в бригадата леки сили в Созопол като командир на бойна част на ракетен катер. Впоследствие преминава през длъжностите помощник-командир и командир на кораб, командир на тактическа група кораби, началник на щаба на дивизион кораби.


През 1992 г. завършва Военноморската академия „Адмирал Кузнецов“ в Санкт Петербург със златен медал. От 1994 до 1995 г. е старши помощник-началник по ударните сили на Оперативния отдел в Щаба на ВМС във Варна.

Между 1995 и 1998 г. е заместник-началник на катедра „Оперативно-тактическа“ на ЦСДК на ВВМУ. От 1999 г. е доктор, а от 2000 г. доцент по ”Организация и управление на въоръжените сили“. През 2001 г. е началник на катедра "Военноморски сили" във Военната академия.

През 2006 г. завършва магистратура “Стратегическо ръководство на отбраната и въоръжените сили” във Военната академия в София като първенец на випуска. През 2008 г. става доктор на военните науки, а от 2009 г. професор.

В периода 2001 – 2011 г. е заместник-началник по учебната и научната част на Висшето военноморско училище в гр. Варна. От май 2011 г. е негов началник. Бил е председател на Съюза на учените във Варна. Носител е на наградата „Варна“ за наука за 2008 г. в областта на обществените науки. Носител е на наградата на Българска морска камера „Свети Никола” за 2014 г. за личен принос в развитието на морската наука и образование. Почетен професор на Военноморската академия „Мирча чел Батран”, Констанца, Румъния.

Удостоен с почетен знак "За заслуги към Варна" – златен през 2016 г. за цялостен принос за развитието на морското образование и наука. Носител е на наградата на Комисията за опазване на Черно море от замърсяване „Black Sea Medal Awards” за 2016 г. за дългогодишна работа в областта на опазване и подобряване на околната среда на Черно море. Доктор хонорис кауза на ВТУ „Тодор Каблешков”, София. Носител на Почетния знак на Полската военноморска академия, гр. Гдиня. През 2018 г. става носител на голямата награда на Съюза на учените.

Най-новото признание за флотилен адмирал проф. Боян Медникаров е удостояването му през август т.г. със званието „Почетен гражданин на Варна“ .

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка