ПОЛКОВНИК БОЖИДАР ГЕРАСИМОВ НА 85 ГОДИНИ, ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

Pan.bg 08 ное 2023 | 10:08 views (1128) commentaries(0)
img
ПОЛКОВНИК (О.З.) ИНЖ. БОЖИДАР ГЕРАСИМОВ
НА 85 ГОДИНИ


На 02.11.2023 г. полковник Божидар Герасимов отбелязва своя 85-ти рожден ден.
Средно образование полковник Герасимов завършва в родния си град Самоков през 1956 г. и през същата година е приет за курсант в Народното военновъздушно техническо училище „Васил Коларов“ (НВВТУ „Васил Коларов“) в Горна Оряховица.
След завършване на военното училище е назначен за техник на самолет в 1- ва изтребително бомбардировъчна авиационна ескадрила на 25-ти изтребително бомбардировъчен авиационен полк – Чешнегирово.

Полковник Герасимов преминава през редица инженерно-технически длъжности в авиационните полкове и авиационните съединения, като е бил преподавател във Военновъздушното училище – катедра „Експлоатация и техническо обслужване“, а от 1986 г. до 1992 г. е станал главен инженер на авиацията във ВВС на Република България.
Един от доайените на инженерно-авиационната служба на Българската военна авиация, който отговаряше за експлоатацията, поддръжката, ремонта и осигуряването на над 600 броя различни типове летателни апарата, намиращи се на въоръжение във ВВС.
Офицер с безспорен авторитет, професионализъм и харизма, създател на екип от инженери, които съчетаваха знания, опит, ентусиазъм, дух, новаторство, перспективност и приемственост. Една обаятелна личност, обединяваща в себе си самоковския упорит характер, техническа прозорливост, задълбочени знания и качества на ръководител със замах.
Наред с ежедневната дейност, свързана с инженерно-авиационното осигуряване действията на военната авиация, изключителен приоритет на полковник Герасимов беше изграждането на адаптирана система за ефективно усвояване на нови типове авиационна техника (от трето и четвърто поколение) и качествената подготовка на авиационния инженерно-техническия състав за нейната безопасна експлоатация и ремонт, и бойно използване.
Българските Военновъздушни сили, дори и днес ползват методики, разчети, разработки и документи създадени от екипи, ръководени от полковник Герасимов, което е безспорно доказателство за непреходността на професионализма и авиационната инженерна подготовка на инженерно-техническия състав на родната ни военната авиация.
С пожелание за крепко здраве, бодър дух и дълголетие!
Честит рожден ден, полковник Герасимов!
От колегите и приятелите и от екипа на списание КРИЛЕ! Наздраве!

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка