Otbrana.com: Над 560 хил. лв. са разчетени в програмата за отбелязване на 20 години от членството ни в НАТО

Pan.bg 02 фев 2024 | 15:59 views (653) commentaries(0)
img Спирдон Спирдонов

Правителството прие Национална програма с инициативи за отбелязване през 2024 г. на 20-ата годишнина от членството на Република България в НАТО. Тя е разпределена в няколко раздела: подготвителни меропирятия; конференции и лекции; концерти, обществени събиитя и дни на отворени врати; изложби, конкурси и културни мероприятия; медийни и комуникационни продукти и инициативи, публикуване на книги и материали.

По разбираеми причини главните изпълнители за министерствата на отбраната и на външните работи. Сравнително по-малко участие имат министерствата на образованието, иновациите и растежа, икономиката и индустрията и на вътрешните работи. За мероприятията са разчетени разходи за около 560 хил. лв. Това не е прецедент. Във времето назад бюджетът е финансирал национални програми по различни кръгли годишнини от историята ни. Изключение направи само планът за 110 години от Балканските войни (1912-1913 г.).

Като първа точка в документа е обявяване на конкурс за лого и моо на цялата програма и кампания за отбелязване на годишнината. Това трябва да стане в началото на този месец. За конкурса са определени 6400 лв. През годината ще бъдат разработени и юбилейни медали, юбилейна пощенска марка, сувенири, подаръчни артикули, стикери, знаменца, шапки, химикалки, тениски, знаменца, балони, дъждобрани и др.

На 29 март ще има тържествен концерт в НДК на Гвардейския представителен духов оркестър и Представителния ансамбъл на Въоръжените сили, съвместно с американския военен оркестър на SHAPE, Симфоничния оркестър и Биг Бенда на БНР. От 2 до 4 април е Международната конференция „20 години България в НАТО. 20 години НАТО в България ” на Военна академия „Г. С Раковски”. На 11 април Министерството на външните работи и Дипломатическият институт в партньорство с Министерството на отбраната, Атлантическия клуб и Софияйски форум за сигурност ще проведат конференция на тема „20 години България в НАТО“.

Програмата е явна и всеки може да се запознае с нея. От нея, например, става ясно, че Международно изложение за отбранителни продукти и услуги „Хемус 2024” под мотото „20 години България в НАТО“ ще се проведе от 5 до 8 юни. През юни ще се проведе открит летателен ден в Трета авиационна база, на който да бъдат поканени екипажи и авиационна техника от съюзнически и съседни държави за участие в летателни демонстрации и статичен показ.

Предвидено е да се проведе конкурс за снимки с анкета в социалните мрежи сред участници в мисии и операции на НАТО, организиране на фотографска изложба, посветена на участието на Република България в мисии и операции на Алианса, както и издаване на фотоалбум. Командването на ВВС ще трябва да подреди фотографска изложба на тема „Един за всички, всички за един“ със снимки от изпълнението на съвместни мисии и операции с френски, испански, нидерландски, румънски, американски и други военнослужещи от съюзническите армии.

До 100 хил. лв. са предвидени за Изработване на национален рекламен 30-секунден видео клип по повод 20 години България в НАТО, предназначен за трите основни телевизии, рекламен спот за социални мрежи и разработване на тематични визии с различни послания.

В отделно приложение са залегнали съпътстващи медийни и образователни събития. Информационният център на МО планира редица публикации във вестник „Българска армия“ и телевизионно съдържание във Военния телевизионен канал, посветени на годишнината. Сред тях са поредица публикации във вестник „Българска армия”, включващи интервюта с участници в процеса на влизане на България в НАТО през 2004 г. - бивши министри на отбраната, началници на отбраната, военни представители на България в Брюксел, депутати и други; препечатка на материали за влизането и членството ни в НАТО от броевете на в. „Българска армия” през 2004 г.; репортажи и анкети сред военнослужещи и цивилни граждани съ въпроси какво знаят за НАТО и какво е НАТ за тях; интервюта с анализатори по темата за членството на България в НАТО; изготвяне на тематична притурка във вестника, която да излезе в деня на 20-годишнината (29 март 2024 г., петък) и да съдържа: интервюта или статии за годишнината - с министъра на отбраната, началника на отбраната, председателя на парламентарната Комисия по отбрана, както и други материали.

Във връзка със 75 години от създаването на НАТО се предвиждат публикации на исторически материали за създаването на НАТО на 4 април 1949 г., както и за развитието на организацията през годините; НАТО днес – материали (вкл. статии, преводи, интервюта с анализатори и представители на Министерството на отбраната) за актуалните задачи, структурата и трансформацията на Алианса в наши дни.

Цялата програма на ВТК ще бъде ангажирана с отбелязването на годишнините – всички предавания в ефира през месец април 2024 г. ще преминат под надслов „България Е НАТО“. Предаването “Конфликтни зони“ (с основен акцент дейността на НАТО и проблемите на международната сигурност) – ще бъде с 2 издания с включени интервюта и репортажи за годишнините. Военният телевизионен канал ще изработи документален филм с работно заглавие „20 години България в НАТО“, който да проследи процеса от периода по подготовката за членството на България в Алианса до сегашните ангажименти на страната ни като част от съюза. Военният телевизионен канал ще заснеме концерта на Гвардейския представителен духов оркестър и Представителния ансамбъл на Въоръжените сили, посветен на конкретните годишнини, съвместно с американския военен оркестър на SHAPE, като записът ще бъде излъчван по Военния телевизионен канал и ще бъде предоставен на SHAPE с цел изготвяне и публикуване на кратки видео материали за социалните мрежи с цел популяризиране на събитието. Всички материали, посветени на годишнините и изработени от в. „Българска армия“ и Военния телевизионен канал, ще бъдат публикувани и на интернет страницата на Информационния център на МО - www.armymedia.bg, брандирани с изработен специален банер, посветен на годишнината.

Във военните клубове в страната (Военен клуб – Русе, Военен клуб – Асеновград, Военен клуб – Смолян, Военен клуб – Кърджали, Военен клуб – Шумен, Военни клубове – Троян и Плевен, Военен клуб – Пловдив) се предвижда да се проведат кръгла маса на тема „20 години България в НАТО“, лекция на тема „Какво представлява НАТО, защитните му функции и колективната отбрана“; лекция на тема „Минало, настояще, бъдеще“ и прожекция на документалния филм „Родопи-23“, посветен на международното военно учение, проведено през септември 2023 г.; събрание под надслов „Ролята и мястото на България в НАТО“; прожекции на документални филми; беседи с включени презентации на ученици на теми „НАТО – Партньорство за мир!“ и „България в НАТО“ и кръгла маса на тема „Присъединяването на България към НАТО – един от основните приоритети на българската външна политика в края на XX век“.

На основание разпоредбата на чл. 56 от Закона за резерва на въоръжените сили на България и съгласно Hapeдбaтa за условията и реда на организиране, провеждане и осигуряване обучението на българските граждани за защита на Отечеството, приета с ПМС № 66 от 03.05.2023 г. (обн. ДВ брой 41 от 2023 г.) по време на провежданото обучение на българските граждани в двата етапа за придобиване на средно образование за усвояване на знания и придобиване на умения, свързани със защитата на Родината, действията за оцеляване при кризи от военен характер, както и за мисиите и задачите на Въоръжените сили през втория учебен срок на учебната 2023/2024 година Национален военен университет, Централно военно окръжие планира да проведе в един от часовете за задължителна подготовка на учениците от 9 и 10 клас лекция за историята, структурата и ролята на Северноатлантическия алианс и за приноса на България

Министерството на външните работи, Дипломатическият институт и Министерството на отбраната в сътрудничество с МОН и Атлантическия клуб и Софийски форум за сигурност предвиждат да проведат поредица от тематични лекции „20 години България в НАТО“ в българските средни училища (9-12 клас) и в университетите. Видни български експерти ще изнесат лекции в обученията на Дипломатическия институт към МВнР и по време на „Отворени врати“ на Дипломатическия институт. ГДПБЗН в МВР ще проведе тематична лекция „20 години България в НАТО“ – „Взаимодействие между НОЦ и EADRCC“

Командването на Военновъздушните сили и Министерството на отбраната ще организират и проведат серия от срещи, кръгли маси и публични събития по проекта на НАТО „Ролята на жените в сигурността и отбраната“, на които жени-военнослужещи да споделят впечатления и опит от задгранични мисии за ролята и мястото на жените в съюзническите армии, да разкажат за изграждането на умения по време на мисии и предизвикателствата при съчетаването на различните роли (съпруга-майка-военнослужещ) и да споделят (вкл. мъжете военнослужещи) как виждат бъдещата роля и място на жените в областта на сигурността и отбраната предвид членството ни в НАТО.

Програмата е на https://pris.government.bg/document/3c2a9e283c2f4ca532288f49ee096c95

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка