Путин предлага нова коалиция срещу "Ислямска държава"

Pan.bg 27 сеп 2015 | 21:43 views (2269) commentaries(2)
img glasove.com

Руският президент Владимир Путин предложи в неделя нова коалиция в Сирия, за да бъде преборена “Ислямска държава” и да бъде спасен неговият съюзник, президентът Башар ал Асад, в навечерието на срещата си с американския си колега Барак Обама в Ню Йорк. Путин ще изясни стратегията си по сирийския въпрос пред Общото събрание на ООН.

"Русия оказва в Сирия военна помощ на легитимната армия на президента Асад", заяви Путин в интервю пред американския журналист Чарли Роуз за телевизиите CBS и PBS в навечерието на 70-ата сесия на Общото събрание на ООН.

По думите му руското присъствие в Сирия се изразява в момента в доставка на оръжие за сирийското правителство, обучаване на персонал и оказване на хуманитарна помощ на сирийския народ.

"Там има само една легитимна армия - това е армията на президента на Сирия Асад", посочи руският президент.

Путин изрично акцентира, че военната подкрепа за незаконните структури не отговаря на принципите на съвременното международно право и на устава на ООН. Той допълни, че военна помощ може и трябва да се оказва само на легитимни правителства или на страни, с тяхно съгласие или по тяхна молба или по решение на Съвета за сигурност на ООН.

"В случая става въпрос за молба за оказване на военно-техническа помощ, което ние правим в рамките на абсолютно законни международни договори. Поддържаме абсолютно легални правителствени структури", отбеляза руският президент.

Путин подчерта, че на силите на Асад "противостои, според интерпретацията на някои наши международни партньори, опозицията".

"Реално армията на Асад се бори с терористичните организации – каза руският президент, цитиран от ТАСС – Вие знаете по-добре от мен за изслушванията, които току-що минаха в Сената на Съединените щати, ако не греша, където военните представители на Пентагона, се отчетоха пред сенаторите какво е направено от САЩ за подготовката на военните части на опозиционните сили. Целта първоначално била да се подготвят 5-6 хиляди бойци, после – 12 хиляди. В края на краищата се изясни, че са обучени едва 60, а с оръжие в ръка воюват само 4 или 4 човека, а всички останали, въоръжени с американско оръжие, просто са се придвижили в ИДИЛ.“

Руският държавен глава също така напомни, че Русия предлага сътрудничество и на останалите страни от региона.

"Опитваме се да създадем някаква координационна структура. За това лично съм информирал президента на Турция и кралете на Йордания и Саудотска Арабия – посочи Путин в своето интервю – Информирахме и САЩ, и господин Кери, който проведе обширен разговор с нашия министър на външните работи г-н Лавров. Военните ни също са в контакт и взаимно обсъждат темата. Ще се радваме, ако намерим обща платформа за съвместни действия срещу терористите."

Както по-рано съобщи за ТАСС информиран военно-дипломатически източник, Русия, Сирия, Иран и Ирак създадоха в Багдад информационен координационен център за борба с „Ислямска държава“.

Успешната дейност на центъра в най-скоро време ще създаде условия за изграждане координационен комитет с цел планиране на операциите и управлението на подразделенията на въоръжените сили на тези четири държави, борещи се срещу ИД.

В центъра в Багдад ще работят представители на генералните щабове на Русия, Сирия, Иран и Ирак. Основните му функции ще бъдат събирането,обработката и анализът на текущата информация за обстановката в Близкоизточния район в контекста на борбата с „Ислямска държава“.

Информационният център ще се оглавява по три месеца на ротационен принцип от офицери от четирите държави.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 2

 1. #1
  ИТАР-ТАСС 28 сеп 2015, 00:20
   
  0
   
  4

  Обама нямало да приема Путин в Белия дом. Щял да го изчука в тоалетните на Асамблеята на ООН.

 2. #2
  Гецо 28 сеп 2015, 01:36
   
  3
   
  0

  До #1
  ИТАР-ТАСС
  За целта обаче първо трябва да изплюеш "чукалото ".

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка