Президентът Росен Плевнелиев: Войната в Сирия трябва да бъде спряна на всяка цена

Pan.bg 29 сеп 2015 | 21:49 views (1899) commentaries(6)
img focus-news.net

Ню Йорк. Позицията на България и на целия демократичен свят по отношение на Сирия е категорична: не може един диктатор, който бомбардира хиляди хора и невинни деца, да бъде част от едно устойчиво и работещо решение за Сирия. Приветстваме диалога между САЩ и Русия и това, че Съветът за сигурност на ООН се опитва да намери решение, но процесът не е лесен, в никакъв случай няма да бъде толкова бърз, колкото ни се иска. Това заяви президентът Росен Плевнелиев пред български медии в Ню Йорк преди началото на Срещата на върха по противодействие на ИДИЛ, организирана по инициатива на президента на САЩ Барак Обама, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.
Държавният глава посочи, че след вчерашната среща САЩ-Русия, разногласията остават. „И тук виждам голямата роля на ЕС, който е силно заинтересован да се намери решение и който може ефективно да помогне - от една страна на САЩ, от друга - на Русия, но и на регионалните сили, които имат не по-малко важна роля. Специално визирам Турция, Саудитска Арабия, Иран, тези регионални сили, заедно с глобалните сили, с посредничеството и с мисията на ЕС за мир, трябва да намерим едно устойчиво решение. Очевидно възелът е много заплетен, Сирия е решаващият фактор за постигане на напредък в Близкия изток“, коментира президентът Плевнелиев.
„Най-лошият сценарий е пред очите ни, виждаме го всеки ден. Милиони, които напускат домовете си, защото се страхуват за живота си. Това може да бъде само началото. Огромни са предизвикателствата. Трябва да си кажем, че това, което виждаме, е трагедия. Войната в Сирия трябва да бъде спряна на всяка цена, веднага, и световната общност трябва да се събуди. Точното място за взимане на решение е Съветът за сигурност, ООН. Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун каза много ясно, че ще даде всичко от себе си в търсенето на дългосрочно решение. За съжаление, по този въпрос САЩ и Русия не могат да се сближат, очакваме по-активна роля на ЕС и на други държави. Крайно време е светът да покаже своята възможност, своето желание да решава кризи, а не да ги задълбочава“, заяви държавният глава.
Програмата на президента Росен Плевнелиев продължава със среща на лидерите на Адриатическия, Балтийския и Черноморския региони.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 6

 1. #1
  росс 29 сеп 2015, 22:22
   
  7
   
  0

  Ееее браво бе маймун, това в слушалката ли го чу или е от психотропите?

 2. #2
  Teraflop 30 сеп 2015, 10:11
   
  2
   
  0

  "Позицията на България и на целия демократичен свят." От Ню Йорк.Барабар наш Плевнелиев с мъжете.От Ню Йорк лесно се приказва.

 3. #3
  емигрант 30 сеп 2015, 10:21
   
  3
   
  0

  Абе ЦЪРВУЛ, кой си ти и твоите господари да казвате какъв е Асад.
  Какво знаете за културата и традициите на тоя народ. Диктатори и терористи сте вие, които засипват планетата с трупове и реки от кръв с планини от пластмасови отпадъци с единствената цел, ТРУПАНЕ НА ПАРИ.

  Кой, и следването на чия политика прогони два милиона Българи да се скитат из Европа търсейки прехраната си.

  МЪРША.

 4. #4
  Стелт 30 сеп 2015, 13:02
   
  2
   
  0

  Асад е избран законно от народа и никой не може да се меси в мътрешните работи на Сирия .а това че педалите не го харесват си е техен проблем...

 5. #5
  БРАВО 30 сеп 2015, 14:13
   
  1
   
  0

  Браво, красавецо! Я се охили! Браво!

  Най-много ми хареса следното изречение в подкрепа на Башар Асад, Русия и ООН:
  "Войната в Сирия трябва да бъде спряна на всяка цена, веднага, и световната общност трябва да се събуди. Точното място за взимане на решение е Съветът за сигурност, ООН."

  Точно така, на всяка цена! Дори и с цената на подкрепа за законно избрания и законно преизбрания президент на Сирия - г-н Башар Асад!

  Никога не съм се съмнявал в г-н Росен Плевнелиев.

  Думите му са живо доказателство.

  Остава да направи съответните постъпки за спиране на подпомагането с българско оръжие на така наречената "умерена опозиция" в Сирия, което захранва Ислямска държава.

  Следва правилна и справедлива защита на законното правителство на Башар Асад в Сирия - включително и с военна помощ, и с цел - спиране на бежанския и емигрантски поток в България и Европа!

 6. #6
  ИГНАТИЙ 30 сеп 2015, 14:51
   
  2
   
  0

  Много му се иска на Роско войната да спре и той да им изгради един бизнеспарк,ще покани разни оффшорки,има опит човека...

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка